Poslanici završili rad

Poslanici Skupštine večeras su završili radni dan, u kome su pretresli zakone o upisu plovila, o trgovini, o platama u državnim organima. Sutra o žigovima.

Izvor: B92

Sreda, 23.01.2013.

21:51

Default images

Na devnom redu je bilo i nekoliko međunarodnih sporazuma i konvencija, a neretko su i "skretali" sa teme dnevnog reda i polemisali o izgradnji kanala od Beograda do Soluna, o poseti ministra pravde Nikole Selakovića haškim optuženicima.

Najpre je ideja o izgradnji plovnog kanala Dunav-Morava-Vardar "uzburkala" strasti u parlamentu, da bi se potom debatovalo o tome ko ima jahte, a posle podne i o poseti Selakovića Ševeningenu.

Opozicione stranke su mahom od ministra saobraćaja Milutina Mrkonjića, koji je u Skupštini Srbije došao da "brani" zakone iz svog resora, zahtevale odgovore da li će stvarno doći do izgradnje kanala od Beograda do Soluna i da li su tačne informacije da će se država zbog toga zadužiti osam milijardi evra.

Ministar je rekao da se ideja o izgradnji tog plovnog kanala nalazi u fazi pripreme tako da u vladi o tome nije bilo reči, a da će se tek nakon što budu završene studije izvodljivosti znati da li će biti isplativa njegova izgradnja.

Poslanici su u nastavku raspravljali o svemu, osim o tačkama dnevnog reda, pa su polemisali ko ima jahte i ko se na njima slikao, kako se ko obogatio, nizale su se polemike i povrede poslanika.

Nakon što su se vratili sa tročasovne pauze, poslanici su dolazak ministra pravde u Skupštinu iskoristili da ga "ispitaju" o njegovom nedavnom boravku u Haškom tribunalu, ali ih je predsedavajući Konstantin Arsenović upozorio da neće dozvoliti da "rešetaju ministra".

Liberali su ministra u popodnevnom delu sednice, čiji je početak kasnio 40 minuta, dočekali uz poruku da su "proverili" i da je voda u Skupštini Srbije domaća, kao i da slobodno može da naruči espreso pošto je i kafa zasigurno domaća.

Da će tema u parlamentu, umesto o dopunama Zakona o platama u državnim organima i javnim službama, biti ministrova poseta haškim optuženicima nagovestila je opaska poslanika LDP Bojana Đurića, koji je aludirajući na kašnjenje u početku sednice rekao da je očigledno da ministar ne dolazi rado i sa oduševljenjem u parlament u odnosu na oduševlejnje sa kojima je razogovarao sa haškim oprtuženicima. "Potpuno mogu da razumem da ministar pravde ne žuri mnogo u parlament, da kada ovde dolazi nije ushićen kao kada deli čokoladice sa optuženima ili prvostepeno osudjenima za neka od najtežih krivičnih dela u Haškom tribunalu", rekao je Djurić.

Međutim, s druge strane, poslanici DSS-a ne vide ništa sporno u njegovoj poseti haškim optuženicima, pa je tako poslanik te stranke Dejan Mihajlov rekao da nema problem da podrži Selakovićev odlazak u Hag.

Arsenović je rekao da neće dozvoliti da poslanici iskoriste dolazak ministra da ga "rešetaju", a Selaković se izvinio poslanicima zbog kašnjenja, budući da je imao obaveze kao član VSS.

U kratkim periodima kada bi se poslanici, ipak, vratili na temu dnevnog reda, šef poslanika DS Borislav Stefanovcih je najavio podršku dopunama zakona o platama u državnim organima.

Poslanici će sutra raspravljati o izmenama i dopunama Zakona o žigovima.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: