"Moguć novi postupak protiv Naših"

Predsednik Ustavnog suda Srbije Dragiša Slijepčević izjavio da je moguće ponovo pokrenuti postupak o zabrani organizacije SNP "Naši".

Izvor: B92

Sreda, 23.01.2013.

12:06

Default images

Međutim, kako je rekao, za utvrđivanje krivične odgovornosti prvenstveno je nadležno tužilaštvo, koje bi trebalo da pokreće postupke. On je dodao da se iz onoga što se pojavilo u medijima može zaključiti da takve indicije postoje.

Podsetimo, predsednik skupštinskog Odbora za ustavna pitanja Vladimir Cvijan rekao je pre četiri dana da je, prema njemu dostupnim podacima, tužilaštvo pokrenulo postupak protiv SNP "Naši".

U tužilaštvu su za B92 rekli da su pokrenuti postupci protiv pojedinaca iz te organizacije, kao i da je najavljeno pokretanje adekvatnih postupaka pred Ustavnim sudom.

"Dakle, sada je na nadležnim organima da odluče da li tu ima elemenata krivičnog dela i elemenata protivustavne delatnosti", rekao je Cvijan.

On je istakao da bi pre Ustavnog suda trebalo da odlučuju redovni sudovi, jer je Ustavni sud tek na kraju. "Redovni sudovi, međutim, nisu o tome odlučivali i to govori da nešto nije u redu", rekao je Slijepčević.

Predsednik USS je naveo da je taj sud zabranio "Nacionalni stroj" i "Obraz", proglasio se nenadležnim za navijačke grupe i odbio da zabrani SNP "Naši". Predsednik USS je, u vezi s tim, danas rekao da su se sudije Ustavnog suda, pri donošenju odluke o SNP "Naši", rukovodile dokazima koje im je prosledilo Tužilaštvo, te da njima treba postaviti pitanje o kvalitetu tih dokaza. Po onome što je USS dobio, nije se mogla doneti presuda o zabrani, dodao je Slijepčević.

"Ako neka organizacija može da se zabrani tako što će se otvoriti njen sajt, šta će nam onda Ustavni sud? Takođe ne znači da će zabrana koju izrekne Ustavni sud prečiti njihovo delovanje, jer mogu da deluju i neregistrovani, pa će država ponovo imati problem", kazao je Slijepčević i poručio da bi time prvo trebalo da se bave nadležni organi.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

18 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

15 h

Podeli: