Loši odnosi Josipovića i Milanovića

Odnosi između hrvatskog predsednika i premijera, Ive Josipovića i Zorana Milanovića, pogoršali su se, piše zagrebački nedeljnik “Globus”.

Izvor: B92

Četvrtak, 27.12.2012.

23:41

Default images

Kako navodi ovaj nedeljnik, premijer je zabranio svojim ministrima da odlaze na Pantovčak, u sedište predsednika Hrvatske. Nedeljnik tvrdi da se predsednik Josipović sada s ministrima sastaje u tajnosti.

”Kada je neimenovani izvor iz vlade pre nekoliko dana rekao da premijer Zoran Milanović razmišlja da lično otputuje u Katar jer 'predsednik Ivo Josipović i njegov kabinet nemaju ustavnih nadležnosti u privredi', Josipovićevo okruženje je ostalo zatečeno.

“Predsednik toliko štedi ovu vladu da nam je svima neugodno. I onda svako malo stigne ovakva neka priča čija je isključiva svrha bildovanje Milanovićevih mišića na račun predsednika. A čemu to?”, pita jedan od Josipovićevih saradnika, piše “Globus”.

Odnos Milanović-Josipović, kako se navodi, koliko god se to obe strane trudile da sakriju, nikada nije bio idiličan. Naprotiv, napetost i nepoverenje dve su crte kojima bi se najblaže mogla opisati saradnja dvojice predsednika.

Dodaje se i da su se protekle nedelje stvari dodatno zakomplikovale. Neredi u Sloveniji i poraz Danila Tirka na tamošnjim predsedničkim izborima izazvali su nemir na Pantovčaku i to, kako se tvrdi, iz dva razloga.

Prvo, Josipovićevi savetnici smatraju da je Hrvatska jako blizu slovenačkom scenariju i da je pitanje dana kad će Hrvati izaći na ulice i buntom iskazati nezadovoljstvo opštim stanjem u društvu, ali i vladinom politikom.

A drugo je, poraz slovenačkog predsednika Danila Tirka, koji je po svom stavu i nekim karakteristikama jako sličan Josipoviću. Na Pantovčaku je to protumačeno kao dobra pouka iz koje se mora nešto naučiti.

“Tirk je pao jer se nije distancirao od slovenačke vlade koja se očito pokazala neuspešnom. Predsednik Josipović ne bi smeo napraviti istu grešku. Prelili se neredi iz Slovenije ili ne, sigurno je da će nezadovoljstvo građana rasti. I kad ono bukne, mislimo da bi vrlo lako mogao nastradati i predsednik, i to samo zato što će ga staviti u isti koš s Milanovićevom vladom”, smatra jedan od Josipovićevih saradnika.

Ideja o distanciranju od Milanovića nije se tek sad pojavila u kuhinjama predsedničkog kabineta. Još u maju kada je postalo očito kako će ova godina biti, što se tiče privrede, katastrofalna i da će vlada podbaciti, u tišini se pojavila pomisao da bi predsednik Josipović morao nastupiti kritičnije prema Kukuriku-koaliciji.

Dodatni argument za to bila je, kako se navodi, činjenica da Milanovićeva vlada nije imala tada, kao što manje-više nema ni danas, kvalitetnu opoziciju. No, Josipović, ipak, nije ušao u sukob, konstatuje “Globus”.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajina je "pukla"?

Rusija udvostručila svoju ofanzivu u Donbasu tokom prošlog meseca, postižući značajan napredak dok Ukrajina čeka pojačanje u snabdevanju oružjem sa Zapada, navodi AFP.

12:03

7.5.2024.

1 d

Svet

Kina i Francuska se dogovorile: "Dozvolićemo"

Kina će dozvoliti uvoz proteinske hrane svinjskog porekla iz Francuske, kao i uvoz svinjskih iznutrica iz te evropske zemlje, navodi se u današnjim odvojenim saopštenjima kineske carine i francuskog ministarstva poljoprivrede.

19:05

7.5.2024.

1 d

Podeli: