Jeremić: Moj položaj koristi Srbiji

Predsedavajući GS UN Vuk Jeremić ocenio je da su njegov izbor na tu funkciju i rad poslednjih meseci doveli Srbiju u pozitivan fokus međunarodne pažnje.

Izvor: B92

Četvrtak, 27.12.2012.

18:32

Default images

Jeremić je, u danas objavljenom intervjuu za Kineski međunarodni radio, istakao da se veština u predsedavanju Generalnoj skupštini naročito pokazala na "istorijskoj sednici" na kojoj je Palestina unapredila status u UN i postala država-posmatrač.

"To je jedan dobar dokaz da Srbija ima kapacitet da igra ulogu u međunarodnoj zajednici. Funkcija predsednika GS je najviša funkcija do koje neko može da dođe iz zemlje naše veličine. Da smo sazreli kao zemlja, upravo se pokazalo na toj sednici, jer smo imali veoma delikatnu temu i uspeli smo da na kraju dobijemo poštovanje obe suprotstavljene strane. Mislim da to nije samo priznanje meni lično, već i Srbiji", ukazao je Jeremić.

On je dodao da je Srbija dospela u pozitivan fokus međunarodne pažnje, "što nije čest slučaj za jednu malu zemlju".

"Sama činjenica da ste u fokusu, da ste vidljivi, dobra je sama po sebi. Takođe, pošto se sva međunarodna pitanja prelamaju na neki način kroz Generalnu skupštinu, sa vama moraju da razgovaraju o tome. Time dobijate priliku da razgovarate sa svim važnim činiocima u međunarodnoj zajednici, a kroz razgovor često možete da pokrenete teme koje su za vas od posebnog značaja. Mislim da smo do sada iskoristili svoju poziciju do maksimuma", rekao je Jeremić.

Jeremić, koji je u drugoj poseti Kini ove godine, rekao je da je sa njenim rukovodstvom razgovarao i o nastavku saradnje Beograda i Pekinga, pošto je na poslednjem, 18. kongresu Komunističke partije (KP) Kine promenjeno rukovodstvo Kine.

"Čini se da je ovo prva generacija kineskih lidera, koja dolazi u trenutku kada je Kina u potpunosti stabilna, jedinstvena i dinamična... Uveren sam da trend odnosa Srbije i Kine može samo da raste i da će taj kontinuitet u vremenu pred nama biti u potpunosti potvrđen", rekao je Jeremić.

On je dodao da dve zemlje najviše mogu da sarađuju u oblasti nove tehnologije, pre svega u energetici, podsetivši da je saradnja upravo otpočela projektom u termoelektrani "Kostolac".

"Ipak jedna od važnih grana u koje Kina ulaže je infrastruktura, i upravo smo i danas razgovarali o nekim novim ulaganjima u puteve u Srbiji. Srbija nema nijednu prepreku za saradnju sa Kinom. Mi nismo članica Evropske unije, i nemamo ograničenja koja se odnose na članice EU", rekao je Jeremić.

On je podsetio da su dve zemlje 2009. potpisale Ugovor o strateškom partnerstvu, koje "treba i dalje graditi i razvijati".

Pošto je u Kini pre nekoliko meseci osnovan Sekretarijat za saradnju Kine i zemalja centralne i istočne Evrope, Jeremić je kazao da je s kineskim rukovodstvom razgovarao i o održavanju sastanka predsednika vlada zemalja ta dva regiona 2013. godine u Beogradu.

Povodom javne debate o međunarodnom krivičnom pravosuđu 10. aprila iduće godine, naveo je da će to biti prilika da se otvoreno razgovara o Tribunalu u Hagu i u drugim tribunalima.

"Dosta, po mom mišljenju, postoji začuđujućih i uznemirujućih aspekata rada tribunala i to će biti prilika da se napravi poređenje, kao i da se stvari postave na pravilan način. Takva debata ne može da donese odluke koje bi promenile sudske presude, ali mislim da je vrlo važno da se javno iznesu mišljenja i podaci o stvarima kakve zaista jesu", ukazao je Jeremić.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

20 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

22 h

Podeli: