Nacrt Ustava podržalo 63% Egipćana

Vrhovna izborna komisija Egipta saopštila je danas da je nacrt novog ustava Egipta na referendumu podržalo 63,8 od 32,9 odsto izašlih građana.

Izvor: B92

Utorak, 25.12.2012.

19:45

Default images

Rezultati referenduma koji je održan u dve faze 15. i 22. decembra, odgovaraju ranijim nezvaničnim procenama Muslimanskog bratstva.

"Ozbiljno smo istražili sve žalbe", rekao je sudija Vrhovne izborne komisije Samir Abu el-Mati na konferenciji za štampu, preneo je Rojters. Prema zvaničnim podacima, odziv birača je bio 32,9 procenata.

Kako je ranije najavljeno, izbori bi sada trebalo da se održe u roku od dva meseca, a u međuvremenu, zakonodavna ovlašćenja imaće gornji dom parlamenta, Savet Šura.

Nacrt novog ustava izradio je parlament u kojem dominiraju islamisti, pristalice predsednika Morsija, koji ovaj dokument smatra ključnim korakom u tranziciji zemlje ka demokratiji.

Opozicija, međutim, tvrdi da tekst nacrta uvodi šerijatski zakon, favorizuje islamiste i ne štiti slobode i ljudska prava- cilj ustanka protiv vladavine Hosnija Mubaraka prošle godine.

Održavanje referenduma bilo je obeleženo protestima, u kojima je ubijeno najmanje osam ljudi kada su se Morsijeve pristalice i protivnici sukobili ispred predsedničke palate u Kairu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Idu na 500.000 Rusa: Nemaju šanse?

Francuska može da izdvoji samo dve brigade za podršku Oružanim snagama Ukrajine, što će biti kap u čaši u poređenju sa veličinom i snagom ruske vojske, rekao je pukovnik Aleksandar Vautraver na TV kanalu LCI, prenosi RIA Novosti.

20:42

5.5.2024.

1 d

Podeli: