Damask traži političko rešenje?

Sirijski potpredsednik Faruk al-Šara izjavio je da vojska ne može da porazi pobunjeničke snage koje pokušavaju da sruše režim i pozvao na političko rešenje.

Izvor: B92

Ponedeljak, 17.12.2012.

21:58

Default images

"Ne vidim da ono što rade bezbednosne snage i vojska vodi do definitivne pobede", rekao je al-Šara u intervjuu objavljenom u Damasku.

"Sve te opozicione snage mogu samo da dovrše bitku i sruše režim, ako je njihov cilj da gurnu zemlju u haos i beskrajni vrtlog nasilja", dodao je sirijski potpredsednik.

Al-Šara se zalaže za političko rešenje do kojeg bi se došlo dogovorom, a koje bi uključivalo formiranje vlade nacionalnog jedinstva sa širokim nadležnostima.

Retki, iskreni komentari al-Šare, dogogodišnjeg bliskog saveznika porodice predsednika Bašara al-Asada, navode na pomisao da njegov režim možda razvija novu strategiju, dok se pobunjenici sve više približavaju Damasku, preneo je AP.

Portparolka Stejt departmenta Viktorija Nalend, ocenila je da komentari al-Šare govore o tome "pod kolikom je pritiskom sirijski režim".

"Nažalost, to neće promeniti ponašanje režima, uključujući i brutalnost koju pokazuju prema sopstvenom narodu", dodala je Nalend.

Al-Šara (73), dugogodišnji saveznik Asadove porodice, bio je kontroverzna ličnost od početka ustanka u Siriji. On se pojavio u javnosti krajem avgusta, prvi put za više nedelja, i tako pobio glasine da je prešao na drugu stranu.

Na početku pobune u Siriji, Asad je odredio diplomatu al-Šaru da preuzme odgovornost za vođenje dijaloga sa opozicijom.

Njegovi poslednji komentari, posle dugog vremena, možda znače da mu je dato zeleno svetlo da pokaže spremnost za političko rešenje.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

12 h

Podeli: