Putin: Norma - troje dece

U redovnom godišnjem obraćanju predsednik Rusije Vladimir Putin se založio za rešenje najtežeg pitanja - povećanje nataliteta.

Izvor: B92

Sreda, 12.12.2012.

22:36

Default images

"Da Rusija bude suverena i snažna nas mora biti više," rekao je Putin u govoru koji su prenosili svi državni TV kanali, javlja dopisnik "Večernjih novosti".

"Bez obzira na sumnjičavosti, smatram da za Rusiju norma bude porodica sa troje dece. Za to se moraju stvoriti uslovi. Da se žene ne boje da će im rađanje drugog ili trećeg deteta zaustaviti karijeru. Finansijsko stimulisanje rađanja drugog deteta nastaviće se do 2016, a već razmišljamo da se novčano nagrade majke koje imaju i treće dete," rekao je predsednik Vladimir Putin u godišnjem obraćanju političkoj eliti Rusije. "Stanovništvo Rusije smanjivalo se za milion godišnje i činilo se da se ne može zaustaviti ta katastrofa, ali mi smo uspeli da prelomimo tu negativnu tendenciju, broj stanovnika je počeo da raste," rekao je Putin.

"Moramo stvarati veliku i čvrstu porodicu, vaspitavati svoju decu, biti srećni u svojoj zemlji ili će se Rusija pretvoriti u zemlju siromašnih, nesposobnu da sačuva suverenitet," naglasio je on. Prvi put posle raspada SSSR-a, pet meseca zaredom, Rusija beleži priraštaj stanovništva.

Putin je govorio i o izgubljenim moralnim principima. U društvu raste agresivnost što je opasno po bezbednost u društvu. Predsednik Rusije je rekao i da ljudi sa kriminalnom prošlošću ne mogu biti političari kao i oni koji u politici rade za račun stranih država.

"Ruskoj privredi je potreban sistem “deofšorizacije”. Naše preduzetnike prekorevaju da nisu patriote. Po nekim ocenama, devet od deset poslova, uključujući i one sa državnim kompanijama obave se ne poštujući ruske zakone," rekao je Putin i zatražio da se insistira na transparentnosti “ofošora”, kao što to čine i druge zemlje.

O novoj etapi privatizacije državne imovine u Rusiji Putin je kazao da ona “ne sme da bude slična onoj iz devedesetih godina”. Prodaja državne imovine ne treba samo da donsese novac u budžet, biznis mora da radi ne samo za vlasnika nego i za zemlju.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

18 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: