Izetbegović: RS nastala genocidom

Član Predsedništva BiH Bakir Izetbegović izrazio je nezadovoljstvo zbog jučerašnje izjave slovačkog predsednika Gašparoviča da su RS i BiH kao Češka i Slovačka.

Izvor: Beta

Četvrtak, 29.11.2012.

19:27

Default images

Izetbegović se sastao danas u Sarajevu sa ambasadorom Republike Slovačke u BiH Miroslavom Mojžitom i zatražio pojašnjenje jučerašnje izjave slovačkog predsednika Ivana Gašparoviča u Banjaluci, "kojom je uporedio entitet RS i državu BiH sa Češkom i Slovačkom".

Mojžita je izrazio žaljenje zbog "ovakvog neugodnog razvoja događaja" i istakao da je cilj posete bio da se unapredi bilateralna saradnja dve zemlje, kao i da se istakne snažna podrška Slovačke bosanskohercegovačkom putu u EU i NATO.

Dodao je da je podrška Slovačke teritorijalnom integritetu i suverenitetu Bosne i Hercegovine neupitna i veoma čvrsta.

Izetbegović je izrazio nezadovoljstvo zbog izjave predsednika Slovačke Ivana Gašparoviča ocenivši da je "neprihvatljivo, pravno i politički neodrživo izjednačavati položaj entiteta RS u BiH s odnosom dve suverene zemlje kao što su Slovačka i Češka".

Naglasio je da se "nikada ne sme izgubiti iz vida da je entitet RS nastao agresijom, genocidom i etničkim čišćenjem Bošnjaka i Hrvata i da nema nikakve pravno-istorijsko-moralne preduslove za ostvarenje zahteva za eventualnom samostalnošću".

Izetbegović je istakao da "RS može postojati samo kao deo BiH i da nikada ne može biti ništa više od toga".

Dodao je da predsednik Republike Srpske Milorad Dodik "često daje neutemeljene ocene o tome da se RS može osamostaliti mirnim putem, pa i izjava koju je dao predsednik Ivan Gašparovič može dati pogrešnu sliku o tome kako je to moguće".

Bratislava: Poređenje pogrešno shvaćeno

Predsednik Slovačke Ivan Gašparovič ni na koji način nije tokom posete Bosni i Hercegovini juče i prekjuče osporio suverenitet te države, saopštio je danas portparol slovačkog Ministarstva inostranih poslova Boris Gandel.

"Ako je uspešna Republika Srpska biće uspešna i BiH a uveren sam i zapadni Balkan. Zato zavisi od političara u tim zemljama koliko su spremni na saradnju i traganje za konsenzusom", rekao je Gašparovič jule u Banjaluci.

"Republika Srpska i BiH su kao Slovačka i Češka. U mnogome liče", ponovio je Gašparovič na pitanje novinara turske agencija Anadolija kako u kontekstu dva entiteta pominje Slovačku i Češku.

U Sarajevu je to poređenje dva entiteta sa dve samostalne države izazvalo ogorčenje i reči svog predsednika je morao danas da objašnjava slovački ambasador u Sarajevu Miroslav Mojžita.

Diplomatski gaf Gašparoviča odjeknuo je i u slovačkim medijima koji su podsećali i na ranije njegove gafove, recimo kada je Ujedinjene nacije nazvao "Organizacije ujedinjenih tumora".

Portparol predsednika Marek Trubač odbio je te kritike i optužio novinare u BiH da su reči istrgli iz konteksta i pogrešno protumačili.

"Kada je predsednik govorio o odnosima Republike Srpske unutar BiH istakao je značaj pozitivne komunikacije i neprestanog traganja za kompromisima i tu je kao primer takve komunikacije dao Češku i Slovačku", rekao je Trubač.

"BiH je po svom unutrašnjem ustrojstvu i po odnosima među državotvornim narodima izuzetno komplikovana. Neke preporuke i ideje i kada su izrečene sa dobrom namerom mogu u datom političkom kontekstu da se tumače drugačije nego kako su izrečeni", rekao je portparol MIP-a Gandel.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

65 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: