"Dokaz da Hag ne sudi politički"

Bivši hrvatski predsednik Stjepan Mesić izrazio je zadovoljstvo zbog oslobađajuće haške presude generalima Anti Gotovini i Mladenu Markaču.

Izvor: B92

Petak, 16.11.2012.

18:49

Default images

Kako je rekao, on veruje da će ta odluka dokazati da "Haški sud postupa u skladu s pravnim normama, a ne da sudi politički, kao što se, nažalost, u Hrvatskoj do sada ne jednom tvrdilo".

"Današnje odluke ne bi smele biti prepreka toliko potrebnom suočavanju s istinom o prošlosti i učenju lekcija iz prošlosti. Krajnje je vreme da se Hrvatska okrene budućnosti", navodi se u izjavi koju je potpisao Mesićev savetnik Tomislav Jakić.

Mesić je podsetio da je puna saradnja s Haškim sudom bila i ostaje Ustavnim zakonom propisana obaveza svakog građanina Hrvatske.

On je podsetio da je, u vreme dok je vršio dužnost predsednika, želeo pružiti priliku Gotovini da u Zagrebu odgovara na pitanja haških istražilaca, a što mu je u vreme vlasti HDZ-a bilo onemogućeno. General Gotovina to nije prihvatio, a ni Haško tužilaštvo, kome se Mesić obratio u vreme potrage za odbeglim generalom posebnom porukom, nije pokazalo razumevanje za takvu soluciju, navodi se u izjavi.

Nakon hapšenja Gotovine, kabinet predsednika Mesića pružio je maksimalnu pomoć u prikupljanju dokumenata koji su mogli poslužiti odbrani, ne upuštajući se ni u jednom momentu u kvalifikaciju optužnice, niti na bilo koji način sugerišući da bi sudski postupak trebalo završiti.

"Današnje odluke ne bi smele biti prepreka toliko potrebnom suočavanju s istinom o prošlosti i učenju lekcija iz prošlosti. Krajnje je vreme da se Hrvatska okrene budućnosti", navodi se u Mesićevoj izjavi.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 8

Pogledaj komentare

8 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

13 h

Podeli: