HR: NVO podsećaju na zločine

Hrvatski Centar za suočavanje s prošlošću i Gradski odbor za ljudska prava saopštili da događaji tokom i nakon "Oluje" ne smeju ostati "tragedija bez epiloga".

Izvor: Tanjug

Petak, 16.11.2012.

18:01

Default images

Za vreme te akcije, kako se navodi, stotine civila su ubijene, hiljade kuća i ostalih objekata je spaljeno, dok veliki broj izbeglica čeka na povratak u područja iz kojih su otišli.

Prema podacima UNHCR-a, u Hrvatsku su se posle rata vratile 132.922 osobe, s tim da je 48 odsto njih vraćeno za stalno, a ostali samo povremeno obilaze svoje nekadašnje domove.

U saopštenju dve nevladine organizacije se navodi da, nezavisno od presude žalbenog veća Haškog tribunala, porodice žrtava imaju moralno pravo da očekuju da za njihove tragedije neko mora da odgovara, bez obzira na to na kojoj su strani ratovali i u čije su ime činili zločine.

Prema podacima prikupljenim od raznih međunarodnih organizacija, nakon hrvatskih vojnih akcija u bivšim sektorima Zapad, Sever i Jug u leto 1995. godine približno 200.000 hrvatskih Srba je pobeglo, uglavnom u Bosnu i Hercegovinu i tadašnju Saveznu Republiku Jugoslaviju.

"Još jednom podsećamo odgovorne i hrvatsku javnost na neke poznate, a neprocesuirane zločine, poput ubistava civila u Golubiću, Gošiću, Varivodama i Mokrom Polju na kninskom području, napada na izbegličku kolonu između Gline i Dvora i pogibije velikog broja civila, ubistvima u Komiću na koreničkom području...", navodi se u zajedničkom saopštenju dve NVO.

Te dve organizacije ističu da je došao trenutak da hrvatsko pravosuđe preuzme potpunu odgovornost za procesuiranje počinjenih ratnih zločina, a hrvatska vlada osigura obeštećenje žrtvama rata.

U saopštenju su pobrojani i do sada neprocesuirani zločini, kao što je vojna akcija "Oluja" od 6. avgusta 1995. godine u mestu Golubić, kraj Knina, gde je ubijeno najmanje 19 civila, ubistvo najmanje petoro civila u Mokrom Polju, takođe, kraj Knina, koja su započela tokom akcije "Oluja" i nastavljeni nakon završetka vojnog delovanja.

Nevladine organizacije podsećaju na neprocesuiranje zločina počinjenih nakon akcije "Oluja" između 7. i 8. avgusta 1995, u napadima na izbegličku kolonu između Gline i Dvora, kada je ubijeno nekoliko desetaka civila s područja opština Glina, Topusko, Gvozd i Vojnić.

Neprocesuiran je ostao i zločin u mestu Komić (Korenica) 12. avgusta 1995. godine, kada je ubijeno devetero civila, navodi se u saopštenju.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: