Amnestija – kome sve oprostiti?

B92 istražuje da li će se novim zakonom o amnestiji, koji je od sutra u skupštini, prevremeno osloboditi Andrija Drašković, Miladin Kovačević ili Uroš Mišić.

Izvor: B92

Ponedeljak, 22.10.2012.

17:45

Default images

Predlog zakona o amnestiji, kojim se smanjuje broj osuđenika u srpskim zatvorima, biće na dnevnom redu sutrašnje sednice Skupštine Srbije. Zakon ne obuhvata osuđenike koji služe kazne zatvora od 30 ili 40 godina, ali kazne mogu biti umanjene, na primer, nekim od navijača Partizana koji su osuđeni za ubistvo Brisa Tatona.

Oproštaj je ključna reč kojom će se sutra baviti srpski parlamentarci, kada se pred njima nađe predlog zakona o amnestiji.

Zakon predviđa da se osuđeni za lakša krivična dela ili oslobode cele, polovine ili četvrtine kazne, u zavisnosti od presude, kako bi se smanjila gužva u zatvorima i uštedelo na izdržavanju osuđenika

"Amnestija se ne odnosi ni na jednog osuđenog na kazne zatvora od 30 ili 40 godina, ne odnosi se ni na jednog osuđenog u takozvanom Specijalnom sudu odnosno posebnom odeljenju Okružnog suda, ne odnosi se na krivična dela nasilja, niti dela protiv polne slobode...Odnosi se na mnogo manji broj nego što daju druge zemlje", kaže Danilo Nikolić, državni sekretar u ministarstvu pravde.

Ukoliko se ovakav zakon usvoji, on će biti primenjen i na pojedince osuđene za nanošenje teških povreda, napad na službeno lice, pa i ubistvo, između ostalog i na:

Uroša Mišića, osuđenog zbog napada na službeno lice na 5,5 godina. On je u pritvoru od 7.12.2007. do odlaska na odsluženje kazne. Amnestijom bi se odmah našao na slobodi.

Miladin Kovačević, osuđen za nanošenje teških telesnih povreda na 2 godine i 3 meseca. U pritvoru je bio 3 meseca, a u zatvoru je od 21.1.2011. Amnestijom bi se odmah našao na slobodi

Andrija Drašković, osuđen za ubistvo na 9 godina zatvora, posle 11-godišnjeg procesa. Odslužio je 6 godina. Amnestijom bi se odmah našao na slobodi.

Ukoliko ovakav zakon prođe, umanjene zatvorske kazne dobiće i drugi poznati osuđenici, kao što su Sreten Jocić zvani Joca Amsterdam, ili deo navijača Partizana koji su osuđeni za ubistvo Brisa Tatona.

B92: Zbog čega se ovim predlogom zakona obuhvataju i osuđeni za ubistvo?

"Sva lica osuđena na 15 i manje od 5 godina zatvora od strane suda individualno nisu procenjena kao teška dela", kaže državni sekretar Nikolić.

Prema predlogu zakona, oko 3.600 osuđenika moglo bi da se nađe na slobodi, a ukupna ušteda u budžetu procenjena je na oko 800 miliona dinara.

Trenutno, u srpskim zatvorima kazne služi više od 11.000 ljudi, što je za oko 20% više od postojećih kapaciteta.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

16 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

14 h

Podeli: