Markovićeva: Nisam tražila stan

Direktorka Agencije za borbu protiv korupcije Zorana Marković rekla je za B92 da nije za sebe tražila stan od Vlade Srbije.

Izvor: B92

Sreda, 03.10.2012.

10:37

Default images

"Vlada je dodelila dva stana za zaposlene Agenciji", istakla je ona.

"Obratila sam se Vladi 2010. i tražila da se za Agenciju opreme stanovi za zaposlene. Vlada je Agenciji prenela dva stana, jedan u Ulici kraljice Natalije i drugi u Drinčićevoj, radi rešavanja stambenih fondova. Dalji postupak se sprovodi u skladu sa važećim propisima", rekla je Markovićeva.

Markovićeva je, gostujući u emisiji "Kažiprst" na TV B92, objasnila da Agencija potpada pod Zakon o državnim službenicima i da ona, kao direktorka, ne može sama da odluči da li će neko dobiti stan ili neće. "Postoje propisani uslovi i propisana procedura", kazala je ona.

Međutim, B92 je imala uvid u zapisnik sa sednice Odbora Agencije, na kojoj se raspravljalo upravo o tome da li direktor Agencije ili njeni službenici mogu konkurisati za dodelu državnih stanova.

Direktorka Agencije za borbu protiv korupcije negirala je da je sebi dodelila stan i naglasila da je pokrenut postupak protiv medija koji su o tome pisali.

Na opasku da se smatra nemoralnim da funkcioner koji ima dovoljno veliku platu uzme državni stan, rekla je: "Nisam tražila stan za sebe, već za zaposlene u Agenciji. Oni na to imaju pravo. Cela priča je istrgnuta iz konteksta. Ovde se radi o urušavaju mene lično i integriteta Agencije".

Ona je objasnila da zaposleni u Agenciji imaju intenzivne razgovore o onome što treba da sprovode.

"Stopirali smo mnoge interne procedure i preispitali pojedine odluke svaki put kad je neko imao zamerku na njih", rekla je Markovićeva i dodala da će "svaka nejasnoća oko dodele stanova biti uskoro razjašnjena". "Stanovi su prebačeni od strane Vlade, sa njima ćemo i rešiti ovu situaciju. Sačekaćemo odgovor nadležnog ministarstva i razjasniti svaku nejasnoću. Advokati Agencije već su preduzeli mere da se spreče insinuacije za ugrožavanje mene lično i integriteta Agencije", kazala je Markovićeva.

Govoreći o imovinskim kartama državnih činovnika, rekla je da je svaki funcioner dužan da tokom i dve godine nakon obavljanja funkcije prijavi svoju imovinu. Takođe, objasnila je da Agencija reaguje, odnosno pokreće postupak tek po prijavi.

Na pitanje da li Agencija stupa u kontakt s funkcionerima o čijoj imovini pišu mediji, odgovorila je: "Naravno, ali to je ta tanka linija. U javnosti se stvara utisak da reagujemo tek kad se nešto pojavi u medijima, ali to nije tačno. Korupcija je veliki problem u Srbiji".

Ona je naglasila da je uloga Agencije prevencija korupcije pomoću zakonskih mehanizama. Prema njenim rečima, nijedna agencija ne može sama da se bori protiv korupcije, već ta borba mora biti sistematska.

"Kad nemate istragu i kad ne možete da postupate po službenoj dužnosti, ostaje vam jedini mehanizam koji Agencija ima, a to je zakon. Nezavisno regulatorno telo predstavlja produženu ruku javnosti. Takvu ulogu, pored Agencije, imaju poverenik i ombudsman. Naša uloga je da pratimo način na koji se vrši javna funkcija i da se traljav sistem i traljave procedure isprave. Problem je, međutim, što mi nemamo pravila unutar institucija, kao ni stepen odgovornosti ljudi koji u njenom radu učestvuju", kazala je Markovićeva.

Ona je, kao primer, navela da u Srbiji ima dosta stručnih lekara a da je, uprkos tome, loš sistem zdravstvene zaštite

"Nijedna ustanova u Srbiji, bilo da je reč o domu zdravlja ili bolnici, nema svoje interne propise o sukobu interesa i primanju poklona. Treba utvrditi detalje funkcionisanja javne institucije", istakla je Markovićeva.

Ona je podsetila da se na sajtu Agencije nalazi baza podataka o imovini državnih funkcionera. Ipak, naglasila je da mediji uglavnom ne uzimaju te podatke sa sajta, već ih dobijaju iz nekih drugih izvora.

"Svakog januara objavljujemo listu funkcionera čija će imovina biti proverena. Ove godine, kad su bili izbori i personalne promene, proveravamo direktore javnih preduzeća i tužioce. Mi ne proveravamo poreklo imovine, već da li oni imaju ono što su prijavili. Za dve i po godine pokrili smo 2.600 funkcionera", rekla je direktorka Agencije.

Upitana da prokomentariše prijavu protiv bivšeg ministra Milana Markoviča, koji nije prijavio jahtu, kazala je: "Obavezno je da državni funkcioner prijavi imovinu svog bračnog druga. Marković je bio dužan da prijavi jahtu u januaru 2011, a ne u junu 2012. godine".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

57 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

18 h

Podeli: