"Zapad vrši pritisak na Belorusiju"

Predsednik Belorusije Aleksandar Lukašenko rekao je da su se vlasti trudile da ih sprovedu na demokratski način.

Izvor: B92

Ponedeljak, 24.09.2012.

21:23

Default images

On se ujedno i zahvalio posmatračkoj misiji Zajednice nezavisnih država na radu na parlamentarnim izborima u toj zemlji.

"Trudili smo se da izbore sprovedemo toliko demokratski da nam se nema šta zameriti. Ali, možda je bilo nekih neravnomernosti, jer to je zemlja sa više od 7.000 biračkih mesta, oko 7,5 miliona birača... Nekih nedostataka će biti, ali smo rešeni da na njima radimo", kaže Lukašenko.

Kako je navedeno u saopštenju pres službe beloruskog predsednika, Lukašenko je na sastanku sa šefom te misije Sergejom Lebedevom rekao da su posmatrači iz ZND obišli svih 110 izbornih okruga i da imaju celovitu sliku.

"Mi od izbora do izbora pomalo usavršavamo i pokušavamo da dovedemo do automatizma te procese, opet zato što se vrši strašan pritisak od zapadnih država, vi to znate", rekao je Lukašenko i dodao da vlasti to mirno prihvataju. Spreman sam, dodao je, da ih slušam i izvučem odgovarajuće zaključke, ali jedino što je za nas neprihvatljivo to je "apriori suvišni pritisak".

Prema njegovim rečima, Belorusija izbore sprovodi "za sebe i po svojim zakonima koji možda nisu sasvim savršeni, ali zasad važe i dužni smo da ih poštujemo".

"Ozbiljne primedbe sam spreman da saslušam, spremni smo da radimo na tome", rekao je on.

Lebedev je naveo da su ocene posmatračke misije ZND bile objektivne "pošto su temeljno i dosta duboko sagledali svu sliku".

"Naglašavam da smo ovde došli kao prijatelji Belorusije, Belorusa. Mi poznajemo jedni druge bolje nego zapadni posmatrači i zato vidimo čak i više", rekao je posmatrač i dodao da ako i ima nekih nedostataka oni nisu značajni i ne mogu da utiču na ishod izbora.

Prema rečima Lebedeva, misija je zaključila da su izbori protekli strogo u skladu sa zakonom, izbornim kodeksom i ustavom i bili su otvoreni i demokratski.

Posmatrači misije OEBS-a ocenili su ranije danas da izbori nisu bili ni slobodni, ni nepristrasni. Izbore je pratilo ukupno 350 posmatrača iz misije ZND i 330 iz PA OEBS-a.

Dve vodeće opozicione partije su 15. septembra povukle svoje kandidate, a pet opozicionih partija je juče saopštilo u zajedničkoj izjavi da ne priznaju rezultate izbora, ocenjujući da se oni ne mogu nazvati transparentnim i demokratskim.

Kako pokazuju preliminarni rezultati, na juče održanim parlamentarnim izborima u Belorusiji nije izabran nijedan predstavnik opozicionih partija.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

18 h

Podeli: