Suđenje za ubistvo Srba u Sisku

U Osijeku je nastavljeno suđenje Vladimiru Milankoviću i Dragi Bošnjaku osumnjičenima za ratni zločin nad 24 srpska civila na području Siska 1991. i 1992.

Izvor: B92

Sreda, 05.09.2012.

18:55

Default images

Iskazima svedoka o okolnostima ubistva srpske porodice Vila iz Siska 1991. na osječkom županijskom sudu nastavljeno je suđenje bivšem zameniku načelnika sisačke policije Vladimiru Milankoviću i komandiru specijalne policijske jedinice "Vukovi" Dragi Bošnjaku.

Oni se terete za ratni zločin likvidacije 24 srpska civila na području Siska tokom 1991. i 1992. godine, pri čemu se Milanović tereti za sve, a Bošnjak za osam žrtava.

Uz njih dvojicu sredinom juna 2011. uhapšen je i ratni načelnik sisačke policije Đuro Brodarac, koji je umro u osječkom zatvoru. Sva trojica bili su optuženi da su naredili, počinili ili da nisu sprečili i kaznili zločine.

Prema rečima svedoka Ivice Bišćana, Marka i Evicu Vila i njihove sinove Dušana i Mlađu pripadnici hrvatske policije izveli su 25. avgusta 1991. iz kombija na skelu na Savi. "Pucali su im u leđa, tako da su padali u reku. Ako bi ko pao na skelu, gurnuli bi ga u vodu", izjavio je Bišćan, koji nije video ko je pobio porodicu Vila. Bišćan je u porodici Vila bio usvojen i jedini je, intervencijom u zadnji čas, preživeo likvidaciju.

Veče uoči tog dana, jedan od sinova, Željko Vila navodno je nožem u tuči usmrtio Zdravka Slivara. Prema optužnici, veća skupina Vukova, koje je predvodio Drago Bošnjak, upala je iste noći u kuću i odvela petočlanu porodicu Vila. Željko je pobegao iz lokala, ali je za njim brzo organizovana potraga, pa je nasmrt prebijen.

"Kad su me doveli na ispitivanje u nekadašnje akcijaško naselje ORA, jedan mi je pokazao krv u sobi i rekao da su tu prebili i ubili Željka", rekao je Bišćan.

Svedoci koji su videli odvođenje familije, izjavili su da među uniformisanima nisu videli Dragu Bošnjaka, a to je rekao i sam Bišćan.

Prema procenama nevladinih organizacija, u Sisku je u prve dve ratne godine pobijeno barem sto srpskih civila, a neke se procene kreću i do 600. Za te zločine niko nije osuđen, a tužilaštvo i sud u Sisku su godinama opstruisali procesuiranje tih zločina.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 8

Pogledaj komentare

8 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

22 h

Podeli: