Pao helikopter NATO-a, 11 mrtvih

Helikopter NATO-a "blek hok" srušio se na jugu Avganistana, pri čemu je poginulo 11 ljudi, među kojima sedam međunarodnih vojnika i četiri Avganistanca.

Izvor: Tanjug

Četvrtak, 16.08.2012.

16:29

Default images

Uzrok pada još nije utvrđen, ali su ekstremisti saopštili da su oni oborili letelicu.

NATO je saopštio samo da su "pri padu helikoptera poginula tri američka vojnika, četiri pripadnika misije NATO, tri pripadnika avganistanskih bezbednosnih snaga i avganistanski prevodilac".

Portparol talibana Kari Jusuf Ahmadi izjavio je za agenciju Frans pres da su mudžahedini jutros oborili helikopter u oblasti Čenarto u provinciji Kandahar.

"Helikopter je razoren i celokupna posada i vojnici koji su se nalazili u njemu su ubijeni", rekao je on, a strane agencije su dodale da je čest slučaj da ekstremisti preuzmu odgovornost za svaki incident u kome stradaju strane trupe.

Prošlog avgusta su talibani oborili američki helikopter "čajnuk" nedaleko od Kabula, usmrtivši osam Avganistanaca i 30 Amerikanaca, a 16. marta je turski helikopter udario u kuću na periferiji Kabula, pri čemu je poginulo 12 turskih vojnika i dva avganistanska civila.

Borbene trupe NATO'a trebalo bi da se iz Avganistana postepeno povuku i da odgovornost za nacionalnu bezbednost prenesu na avganistanske snage do kraja 2014. godine.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 9

Pogledaj komentare

9 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: