Nikolić: Nova era odnosa u regionu

Predsednik Srbije Tomislav Nikolić ocenio je danas u Istanbulu da je Organizacija za crnomorsku ekonomsku saradnju spremna za novu eru odnosa u regionu.

Izvor: B92

Utorak, 26.06.2012.

15:56

Default images

On je tom prilikom ukazao na značaj saradnje i s drugim organizacijama, prvenstveno sa EU.

"Republika Srbija, zemlja kandidat za članstvo u EU, snažno podržava jačanje saradnje Organizacije za crnomorsku ekonomsku saradnju i Evropske unije u cilju ostvarivanja konkretnih rezultata", rekao je Nikolić na samitu BSEC-a u Istanbulu.

Predsednik Srbije, koja završava šestomesečno predsedavanje BSEC-om, izrazio je uverenje da je ta organizacija "dovoljno zrela da počne novu eru odnosa i saradnje u korist prosperiteta i blagostanja naroda regiona".

On je ocenio da će u ispunjenju postavljenih projektnih zadataka važnu ulogu imati i saradnja BSEC-a s drugim medjunarodnim organizacijama.

"Tu pre svega imamo u vidu Evropsku uniju za koju sam uveren da poseduje još mnogo mogućnosti i potencijala za saradnju koji nisu iskorišćeni u svom najvećem obimu, a koja je preko Evropske komisije prisutna u našoj organizaciji", rekao je Nikolić.

Povodom obeležavanja 20 godina postojanja BSEC-a, Nikolić je ocenio da je zajedničko uspešno predsedavanje Srbije i Turske današnjim velikim dogadjajem najbolja potvrda saradnje i spremnosti da se zajednički odgovori na izazove sa kojima su suočene.

"Ne sumnjam da će ovaj dogadjaj predstavljati prekretnicu u daljem radu, funkcionisanju i razvoju organizacije", rekao je Nikolić.

On je ukazao da značaj jubileja dobija posebnu dimenziju imajući u vidu izuzetno složene okolnosti na širem medjunarodnom planu, u situaciji kada ekonomska kriza još nije prevazidjena, a ni crnomorski region nije poštedjen tog nepovoljnog razvoja dogadjaja.

"Organizacija za crnomorsku ekonomsku saradnju, kao prvenstveno ekonomska organizacija, zato dobija još veću ulogu i odgovornost da svojim delovanjem i saradnjom odgovori na rastuće izazove i iskoristi razvojne mogućnosti regiona u njegovom punom kapacitetu", rekao je Nikolić.

Podsećajući da je regionalna saradnja jedan od glavnih spoljnopolitičkih prioriteta Srbije, Nikolić je kazao da su promocija dijaloga i jačanje saradnje i dobrosusedskih odnosa bili glavni prioriteti tokom šestomesečnog predsedavanja Srbije tom organizacijom.

Važan segment, u tom smislu, dodao je Nikolić, predstavlja nedavno usvojena nova Ekonomska agenda za budućnost BSEC-a, koja bi trebalo da bude svojevrsna mapa za ostvarivanje naših zajedničkih ciljeva.

Na današnjem samitu se obeležava 20 godina postojanja BSEC-a, oragniacije osnovane 25. juna 1992. godine u Istanbulu.

Nakon šestomesečnog predsedavanja Srbije, Turska od 1. jula predsedava tom organizacijom.

Članice BSEC su Azerbejdžan, Albanija, Bugarska, Gruzija, Grčka, Jermenija, Moldavija, Rumunija, Rusija, Turska, Ukrajina i Srbija, a status posmatrača ima desetak zemalja i nekoliko medjunarodnih organizacija.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

13 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

23 h

Podeli: