Bramerc kritikovao Nikolića u SB UN

Haški tužilac Serž Bramerc smatra da "nisu prihvatljivi" nedavni komentari predsednika Tomislava Nikolića, koji je negirao genocid u Srebrenici jula 1995.

Izvor: Beta, Tanjug

Četvrtak, 07.06.2012.

18:33

Default images

On je rekao da su Nikolićevi navodi "u suprotnosti sa pravnim i činjeničnim otkrićima Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju i Međunarodnog suda pravde".

"Takva retorika je korak unazad i pogoršava patnje žrtava i ugrožava krhki proces pomirenja u bivšoj Jugoslaviji", rekao je Bramerc.

Podnoseći redovan polugodišnji izveštaj Savetu bezbednosti UN, Bramerc je naznačio da svakodnevna saradnja haškog tužilaštva sa zemljama bivše Jugoslavije "u potpunosti ispunjava očekivanja".

Kao izuzetak zbog kojeg je zabrinut, Bramerc je, međutim, naveo "izostanak napretka u Srbiji u istrazi i krivičnom progonu osoba koje su pomagale beguncima od Haškog tribunala dok su bili na slobodi".

"Postavili smo to pitanje više puta tokom poslednjih par godina, ali i dalje vidimo malo dokaza da je nešto preduzeto. Očekujemo odgovore na naša pitanja kako su begunci, poput (Radovana) Karadžića i (Ratka) Mladića, mogli da izbegavaju pravdi toliko godina i da li su im pomagali i državni službenici", podvukao je glavni tužilac.

On je kazao i da je srpski tužilac za ratne zločine Vladimir Vukčević, tokom njihovog poslednjeg susreta u Beogradu, krajem maja, obećao da će narednih meseci sprovesti dublju istragu o mrežama za podršku beguncima.

"Očekujemo rezultate kao prioritet", naznačio je Bramerc.

On je rekao i da očekuje nastavak "produktivne" saradnje s partnerima u bivšoj Jugoslaviji u dostavljanju dokumenata i obezbeđivanju svedoka za tekuća suđenja u Hagu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

162 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

19 h

Podeli: