Bronza za mlade matematičarke

Tri učenice Matematičke gimnazije iz Beograda osvojile su bronzane medalje na Prvoj ženskoj matematičkoj olimpijadi u Kembridžu.

Izvor: B92

Sreda, 18.04.2012.

16:30

Default images

"Matematika je stvarno osnov svega. Kad nas pitaju koja je majka svih nauka, kao filozofija, mi kažemo matematika", kaže Nevena Nikolić, učenica četvrtog razreda Matematičke gimnazije.

Ona će sledeće godine nastaviti školovanje na Kembridžu.

"Primljena sam na Kembridž Triniti. Dvoumila sam se između inženjeringa i matematike, ali sam se opredelila za nešto praktičnije, nešto što više odgovara mom temperamentu", ističe Nevena.

Učenica prvog razreda Marijana Vujadinović ovako opisuje prvi pogled na test.

"Par minuta pred takmičenje - trema i nervoza. Ipak, kad dobijate zadatke jednostavno odmah znate koliko ćete uraditi", kaže ona i dodaje da joj se test isprva učinio težim nego što je očekivala.

Pored Nevene i Marijane, i Jelena Trišović je osvojila bronzanu medalju, dok je jedna učenica dobila pohvalu.

"Bili smo među prvih deset škola u svetu po ukupnom plasmanu, što je velika stvar. To je svetska elita što se tiče takmičarske matematike. Znači, države koje imaju dugu istoriju u pobeđivanju na svetskim olimpijadama iz matematike takođe su bile tu. To je sjajna stvar", naglašava Mirijana Katić, profesorka matematike.

Takmičenje je trajalo dva dana.

"Kembridž je imao sjajnu ideju. Smatraju da su devojke takođe sjajne u matematici i da treba da se podstaknu da mogu da postižu sjajne rezultate", objašnjava ona.

Ženska olimpijada već sledeće godine biće izazov i nova prilika da Matematička gimnazija dobije još priznanja.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

12 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

20 h

Podeli: