Astrahan: 10 poginulih, došao Putin

Vladimir Putin hitno je otišao u grad Astrahan, na jugu Rusije, dan nakon što se u eksploziji gasa srušila stambena zgrada od devet spratova.

Izvor: B92, Beta

Utorak, 28.02.2012.

14:05

Default images

Broj poginulih porastao je na deset, 12 ljudi je povređeno.

"Deseto telo je pronađeno u ruševini", izjavila je predstavnica ministarstva za vanredne situacije Ina Antipova.

"Prema našem spisku, to je poslednja osoba koja bi mogla da bude ispod ruševina", rekla je ona, a prenosi ruska agencije Interfaks.

Putin je odmah naložio lokalnim vlastima da hitno dodele nove stanove svim stanarima drugih delova stambenog bloka, odgovarajući na njihove strahove da bi čitav blok mogao da se sruši.

Ruski premijer je, takođe, izdao nalog da se suspenduju zvaničnici lokalne gasne kompanije u iščekivanju pokretanja zvanične istrage, a četvoro ih je već uhapšeno na osnovu optužbi za kršenje propisa protivpožarne zaštite, navodi AP.

U međuvremenu, nekoliko stotina spasilaca je nastavilo potragu za nestalima ispod ruševina. Eksplozija plina praktično je prepolovila devetospratnicu.

Postoje pretpostavke da je nesreću izazvao jedan od stanara zgrade koji je ranije više puta pokušao da se ubije, pa je to možda učinio i juče, uz pomoć gasa, koji je tada eksplodirao i doveo do rušenja čitave zgrade, prenosi AFP.

Eksplozije izazvane izlivanjem gasa iz cevi i kanistera u stambenim zgradama su česta pojava u Rusiji i bivšim sovjetskim republikama zbog zastarele infrastrukture koja decenijama nije modernizovana.

Grad Astrahan je smešten1.300 kilometara jugoistočno od Moskve, u Astrahanskoj oblasti, na delti reke Volge.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare

7 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

15 h

Podeli: