Dežer: Imate još malo vremena

Šef delegacije EU u Srbiji Vensan Dežer istakao da u narednih nekoliko dana mora biti postignut jasan progres u dijalogu Beograda i Prištine.

Izvor: B92

Ponedeljak, 20.02.2012.

20:53

Default images

To mora biti učinjeno kako bi se pozitivno odgovorilo na kriterijume i uslove koje je definisao Evropski savet kada je razmatrao kandidaturu Srbije za članstvo u EU.

Dežer je u intervjuu Tanjugu rekao da su uslovi i kriterijumi sasvim jasni: napredak i rezultati po pitanju regionalnog predstavljanja Kosova, napredak u integrisanom upravljanju prelazima, kao i da Euleksu i Kforu bude omogućeno da u punoj meri ostvaruju svoj mandat na čitavom Kosovu.

"Dani pred nama su veoma važni, jer moramo imati jasan progres i rezultate u ova tri pitanja", rekao je Dežer.

"Mislim da u procesu dijaloga nema ucenjivanja. Kada želimo dijalog, to znači da želimo da se učesnici ponašaju konstruktivno i da naprave progres. Ne možemo da sprečimo da ijedna strana predstavniku EU Robertu Kuperu šalje informacije, ali na kraju će on i gospođa Ketrin Ešton napraviti procenu koliko je konstruktivnosti i progresa bilo u dijalogu i to će biti saopšteno ministrima EU", kazao je Dežer, komentarišući pismo koje je Priština uputila članicama EU sa zahtevom da se Srbija blokira u procesu evrointegracija.

Na pitanje koliko vremena Beograd i Priština imaju da ostvare napredak u dijalogu da bi se 28. februara na ministarskom sastanku EU dobio pozitivan odjek po pitanju kandidature Srbije, Dežer je istakao da ne treba čekati poslednji trenutak.

"To je lekcija naučena u decembru, ne možemo do rezultata dolaziti u poslednjem trenutku ili biti selektivni u zadovoljavanju uslova, tako da je važno da stvari krenu da se rešavaju. Imamo rešeno pitanje slobode kretanja, rešenje za nostrifikaciju univerzitetskih diploma, ali tri ključna pitanja i dalje nisu rešena i moramo da ubrzamo stvari ako je moguće, a sutra će nadam se biti dobra prilika da se dođe do rešenja", objasnio je Dežer.

Prema njegovim rečima, EU je svesna da su pozicije dve strane po pitanju statusa Kosova različite, ali da je, bez obzira na to, nužno da se dođe do formule za regionalno predstavljanje Kosova koja bi se omogućilo da se stvari pokrenu unapred, jer od toga zavisi i buduće rešavanje mnogih regionalnih pitanja koja su u opštem interesu, kao što su pitanja energetike i transporta.

"Mi se ovde ne bavimo odgovornošću za eventualni uspeh ili neuspeh. Dve strane su tu da se dogovore, a EU je načinila okvir kako bi im bilo omogućeno da razgovaraju. Videćemo da li će kriterijumi i uslovi koje je definisao Evropski savet biti zadovoljeni", rekao je Dežer.

Kako je naglasio, treba u pozitivnom raspoloženju sačekati ishod sutrašnjih razgovora Beograda i Prištine u Briselu i ne baviti se spekulacijama šta će se dogoditi ako Srbiji ni 28. februara, odnosno 1. marta, kada će zasedati Evropski savet, ne bude potvrđen status kandidata.

"Nisam ni optimista niti pesimista, znam da nas do 28. februara čekaju neki teški izazovi i da je sve manje vremena, ali verujem da je budućnost Srbije u EU i da zato treba da sve napore usmerimo ka tome", rekao je Dežer.

Odgovarajući na stanovište stranaka u Srbiji koje smatraju da će se EU u narednih nekoliko godina raspasti i da vlasti u Beogradu treba da redefinišu spoljnu politiku jer Brisel odustaje od proširenja na zapadni Balkan, Dežer je podsetio da je EU u prošlosti imala brojne probleme, ali da je, rešavajući ih, postajala sve jača.

"Ako se pogledaju odluke donete prethodnih meseci, na primer sporazum sa Hrvatskom, koja će u julu sledeće godine postati članica EU, koraci koje smo preduzeli kako bi otpočeli pregovori sa Crnom Gorom, pa i ono što se događa po pitanju Srbije, sve to dokazuje da ne postoji zamor u proširenju EU. Postoje problemi u EU, ali i jasno strateško opredeljenje da nastavimo proces integrisanja čitavog zapadnog Balkana", kazao je Dežer.

On je izrazio uverenje da će i sadašnja ekonomska i finansijska kriza u EU samo pojačati integrativne procese među članicama i da će rezultat biti, ne raspad, već striktnija fiskalna disciplina članica.

Kada je reč o predstojećim izborima u Srbiji, Dežer je konstatovao da je većina stranaka na srpskoj političkoj sceni opredeljena za nastavak evrointegracija i da će, bez obzira na to koga će građani podržati, EU i nadalje finansijski i politički pomagati nastavak evrointegrativnih procesa.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

28 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

17 h

Podeli: