Makedonija i Grčka da nađu rešenje

Nemačka kancelarka Angela Merkel izjavila je da bi Makedonija trebalo da nastavi da teži sporazumnom rešenju spora oko ustavnog imena koji vodi sa Grčkom.

Izvor: B92

Utorak, 14.02.2012.

19:19

Default images

Nakon što je Međunarodni sud pravde 5. decembra presudio da je Grčka prekršila sporazum sa Makedonijom kada je 2008. godine uložila veto na članstvo bivše jugoslovenske republike u NATO, makedonski predsednik Đorđe Ivanov rekao je da bi NATO trebalo da prihvati njegovu zemlju za članicu.

Merkelova smatra da je odluka međunarodnog suda veliki uspeh za Skoplje.

Nakon što se susrela sa makedonskim premijerom Nikolom Gruevskim, rekla je da, ipak, ne može da očekuje pristupanje Makedonije NATO-u ili Evropskoj uniji dok se spor oko imena sa Grčkom ne reši, preneo je AP.

Na pitanje šta bi ona na mestu makedonske vlade učinila, odgovorila je: "Nastavila bih da pregovaram sa Grčkom i pokušala da nađem rešenje". Dodala je i da su članice EU, svaka od 27, navikle na kompromise.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

14 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

14 h

Podeli: