RS: Hapšenje zbog oružja u "Boriku"

Policija u Banjaluci uhapsila je jednu osobu, osumnjičenu za unošenje eksploziva i naoružanja u halu "Borik", u kojoj je održana proslava 20. godišnjice RS.

Izvor: B92, Beta

Utorak, 10.01.2012.

10:55

Default images

Ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić izjavio je za B92 da će MUP Srbije sutra poslati ekipu od nekoliko policajaca koji bi mogli da pomognu istrazi.

"Na osnovu mog dogovora sa ministrom Stanislavom Čađom, direktori policija Srbije i RS su se saglasili su se da MUP sutra pošalje ekipu od nekoliko policajaca koji bi mogli da pomognu toj istrazi", kaže on.

Na pitanje da li ima nekih indicija da se pronađeno oružje dovodi u vezu sa nekim organizacijama i da li se uopšte može dovesti u vezu sa jučerašnjom proslavom u Banjaluci, Dačić je odgovorio:

"To su sve otvorena pitanja. Postoji samo jedna činjenica, a to je da je pronađeno i oružje i eksplozivna sredstva. Ta eksplozivna sredstva nisu bila aktivirana, ali su mogla da budu aktivirana, što znači da je to moglo da bude upotrebljeno povodom skupa koji je tu održan. Inače, to je pronađeno u okviru redovnih aktivnosti, tzv. protiv-diverzionih pregleda koji se uvek vrše. Policija RS sada verovatno traga upravo za tim činjenicama, a da li će to potvrditi neka saznanja, to ćemo videti u narednim danima".

Dačić je ranije za Tanjug izjavio da ga je Čađo pre početka jučerašnje manifestacije obavestio o pronađenom oružju i eksplozivnim sredstvima i da su zato bile pojačane mere obezbeđenja tog skupa.

"Sada je u toku kriminalistička obrada, traže se tragovi koji ukazuju na lica koja bi mogla biti dovedena u vezu sa tim događajem", rekao je on, podsetivši da je jučerašnji događaj protekao bez bilo kakvih bezbednosnih problema".

Policija Republike Srpske potvrdila je hapšenje, ali nije navela identitet privedene osobe, kao ni motiv zbog kojeg je sakrila eksploziv i veću količinu naoružanja. U toku je saslušanje uhapšene osobe, javljaju banjalučki mediji.

"Nezavisne novine" navode, pozivajući se na izvor blizak MUP RS, da je u prostoriji iznad južne tribine, tzv. novinarskoj loži, otkriveno tri kilograma razornog TNT-a, detonator, snajper, dve automatske puške, dva škorpiona, prigušivač i 400 metaka različitog kalibra.

Eksploziv i naoružanje otkriveni su 8. januara, dan pre održavanja svečane akademije povodom 20. godina postojanja RS, kojoj su prisustvovali najviši zvaničnici iz RS, BiH i Srbije.

Izvor "Nezavisnih novina" navodi da su nekoliko dana pre svečane akademije u blizini hale "zaustavljeni pripadnici radikalnog vehabijskog pokreta, koji su, navodno, nekog čekali kod dvorane".

Policija je u okviru istrage saslušala oko 100 osoba, uključujući i zaposlene u sportskoj hali.

Čađo: Uskoro epilog

Ministar unutrašnjih poslova RS Stanislav Čađo potvrdio je novinarima u Brčkom da ima određenog napretka u istrazi.

On je rekao da ne sumnja da će veoma brzo biti poznat i epilog u ovom slučaju, dodajući da je istraga u toku i da se odvija u saradnji sa nadležnim tužilaštvom.

Ministar je novinarima u Brčkom kazao da je iznenađen brzinom kojom se šire spekulacije.

"U ovom slučaju bolje je reći da se šire zle namere. Međutim, MUP RS sve događaje za čije je obezbeđenje odgovoran, obezbeđuje na veoma profesionalan način, a rezultat takvog rada je otkrivanje određene količine oružja i eksploziva, koja nije zanemarljiva", rekao je Čađo, prenela je Srna.

On je demantovao da je MUP imao saznanja o tom slučaju ranije, pre početka obeležavanja jubileja RS.

"Da smo imali bilo kakva saznanja preduzimali bismo određene mere. Mi tih saznanja do početka obeležavanja jubileja nismo imali. Sva naša saznanja govorila su da će se događaj održati u atmosferi uobičajenoj za takve svečanosti", naglasio je Čađo.

Vasić: Ne znamo da li je planiran teroristički napad

Direktor policije RS Gojko Vasić nije želeo da govori o tome da li je planiran teroristički napad na proslavi 20 godina RS.

"Naoružanje nije otkriveno na osnovu nekih operativnih saznanja i informacija. Naoružanje je pronađeno prilikom protivdiverzionog pregleda, a mi kroz operativnu obradu treba da vidimo da li je to oružje trebalo da bude upotrebljeno za teroristički napad ili ne", kazao je Vasić agenciji Beta.

Prema njegovim rečima, ako se utvrdi da je pronađeno naoružanje trebalo da bude upotrebljeno za teroristički napad, onda će predmet preuzeti Tužilaštvo BiH, dok će slučaj preuzeti banjalučko Okružno tužilaštvo ako se utvrdi da nije bilo terorističkih namera.

"Dok se istraga ne završi o tome ne možemo govoriti. Treba da utvrdimo ko je i kako uneo naoružanje. S obzirom na to koliko je taj objekat bio otvoren i da je postojalo puno načina da se naoružanje unese, jer objekat fizički nije obezbeđen adekvatno i nema video nadzor, ništa ne treba da prejudiciramo", kazao je Vasić.

On je rekao da je naoružanje pronađeno u manjoj prostoriji pri vrhu tribina u hali Borik, iz koje postoji odličan pogled na celu dvoranu.

"Ono što možemo da kažemo je da je nađeno ozbiljno oružje, da je upotrebljeno, moglo je da ozbiljno ugrozi učesnike i goste svečane akademije povodom 20. godišnjice RS", navela je Mirna Šoja, portparolka policije.

Šoja je navela da pripadnici Kriminalističke policije RS, u saradnji sa Okružnim tužilaštvom Banjaluka, rade na rasvetljavanju ovog događaja.

"Upravo je i zato sprovedena istraga da bi se saznalo da li je oružje uneto ranije, informativni tazgovori sa svima, nekoliko stotina ljudi bilo u organizaciji, zato je složeno".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

85 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

16 h

Podeli: