Irak: Policija se kaje zbog zločina

Iračka policija, reformisana 2003. nakon invazije pod vođstvom SAD, izvinila se za dela počinjena tokom vladavine svrgnutog predsednika Sadama Huseina.

Izvor: B92

Nedelja, 08.01.2012.

17:27

Default images

Snage bezbednosti izvinjavaju se zbog dela počinjenih tokom vladavine bivšeg režima, saopštilo je Ministarstvo unutrašnjih poslova, navodeći da su policijske snage "bile prinuđene da čine ono što nije njihova dužnost". Uprkos izvinjenju za dela iz prošlosti, policija i vojska su i dalje izložene kritici za surovost, nasumična hapšenja i zloupotrebe.

Saopštenje je izdato uoči 90. godišnjice osnivanja policijskih snaga 1922. godine, dve godine pošto je Liga naroda odredila granice Iraka, posle podele Otomanskog carstva i zemlja stavljena pod protektorat Velike Britanije, a deset godina pre sticanja pune nezavisnosti.

U policiji Iraka, prema vladinim podacima iz oktobra prošle godine, ima oko 650.000 pripadnika.

U jednom prošlogodišnjem izveštaju UN navodi se da još "postoji nivo skepse i nepoverenja prema policiji, kada je u pitanju poštovanje zakona i bezbednosti ljudi".

AFP ističe da izvinjenje policije dolazi u vreme napetosti između šiita i sunita i talasa nasilja protiv šiitskih hodočasnika, uključujući bombaške napade od četvrtka u kojima je stradalo 70 ljudi.

To nasilje je zadalo udarac tvrdnjama Bagdada i Vašingtona da su iračke snage u stanju da održavaju unutrašnju bezbednost, navodi AFP i dodaje da su američka vojska rasformirala iračke snage bezbednosti po svrgavanju Sadama Huseina, nakon čega je stotine hiljada ljudi ostalo bez posla i činilo potencijal za regrutovanje u pobunjenike.

U iračkom ratu, koji je pokrenuo NATO predvođen snagama SAD zbog tvrdnji da Bagdad ima oružje za masovno uništavanje, poginulo je oko 4.500 američkih vojnika i između 100.00 i 120.000 civila.

Sadam Husein, koji je vladao Irakom od 1979. do 2003, osuđen je i pogubljen 30. decembra 2006. godine.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

15 h

Podeli: