Buzek razočaran kaznom Timošenkovoj

Predsednik Evropskog parlamenta Ježi Buzek izrazio je duboko razočaranje zbog odluke suda koji je potvrdio presudu Juliji Timošenko na 7 godina zatvora.

Izvor: B92

Petak, 23.12.2011.

23:58

Default images

"Selektivna primena zakona u slučaju Timošenkove ne ostavlja mesta sumnji da je to politički motivisano", rekao je Buzek.

"Duboko sam razočaran odlukom ukrajinskog Apelacionog suda da potvrdi presudu Juliji Timošenko. Što se Ukrajina bude više distancirala od vladavine zakona koja je u skladu sa demokratskim sistemima, to će njeni odnosi sa EU biti opterećeniji tenzijama", navodi Buzek u saopštenju.

On je dodao da je zabrinut zbog dugoročnih štetnih posledica koje bi slučaj bivše premijerke mogao imati, i apelovao na ukrajinske vlasti da usklade svoje javne izjave sa akcijama u praksi i pokažu privrženost demokratiji i vladavini zakona.

Apelacioni sud u Kijevu potvrdio je ranije presudu bivšoj premijerki Ukrajne Juliji Timošenko kojom je osuđena na sedmogodišnju zatvorsku kaznu.

Timošenkova je u oktobru osuđena zbog zloupotrebe vlasti, a slučaj je pokrenulo njeno "prekoračenje dužnosti" tokom pregovora 2009. godine sa Rusijom o gasnom aranžmanu.

Bivša premijerka nije prisustvovala raspravi koja je prethodila potvrđivanju presude, jer bojkotuje pravne procedure u Ukrajni za koje tvrdi da su nelegalne i pokrenute od vlasti, prenela je agencija AP.

Opoziciona liderka optužila je sadašnjeg predsednika Ukrajine Viktora Janukoviča da preko sudova pokušava da je spreči na učešću na predstojećim izborima.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

17 h

Podeli: