Tadić: BG-ZG za stabilnu BiH

Boris Tadić rekao da je Beograd proteklih godina uspostavio potpuno nove odnose sa Zagrebom, što je bilo od velikog strateškog značaja za stabilnost u BiH.

Izvor: B92

Petak, 23.09.2011.

22:45

Default images

Govoreći na zasedanju Generalne skupštine UN, Tadić je pozdravio predstojeće članstvo Hrvatske u EU.

Predsednik Srbije je rekao da je regionalna politika jedan od glavnih stubova srpske diplomatije.

"To se odražava i na naše predsedavanje Centralnoevropskoj inicijativi i Jadransko-jonskoj inicijativi. Ono što je najvažnije, to se takođe odražava na predsedavanje Srbije Procesu saradnje u Jugoistčnoj Evropi, najvažnijoj regionalnoj inicijativi", kazao je Tadić.

Srpski predsednik naveo je da je sve to uticalo na odluku Beograda da "aktivno razmotri" predsedavanje Organizaciji za bezbednost i saradnju u Evropi 2014. godine.

Tadić je naveo da je Srbija hapšenjem svih osumnjičenih za ratne zločine ispunila sve obaveze i prema sebi i prema međunarodnoj zajednici. Srpski predsednik ocenio je da je to bilo neophodno posle svih tragedija iz 90-ih godina prošlog veka.

"Te aktivnosti su takođe preduzete kako bi se pokazalo da Srbija želi da promoviše potpuno pomirenje u regionu. Mi smo svoj deo time uradili", rekao je Tadić i dodao da Beograd insistira na tome da i drugi ispune svoje obaveze.

"Puna istina i Martijevom izveštaju"

Srpski predsednik je naveo da isti principi moraju biti primenjeni i pri otkrivanju pune istine iz izveštaja Saveta Evrope o trgovini ljudskim organima na Kosovu. On je naglasio da samo Savet bezbednosti UN može da obezbedi sveobuhvatnu istragu.

"Samo Savet bezbednosti može da obezbedi univerzalan mandat i jurisdikciju tako da svi počinioci ratnih zločina na Balkanu budu privedeni pravdi, uključujući one odgovorne za trgovinu ljudskim organima na Kosovu", naveo je Tadić.

Predsednik Srbije podsetio je i na aktuelna dešavanja u svetu, ekonomsku krizu, političke promene na Bliskom istoku, problem sa velikim brojem gladnih u Africi i naglasio da sva ta pitanja nameću potrebu čvršće međunarodne saradnje.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

15 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajina je "pukla"?

Rusija udvostručila svoju ofanzivu u Donbasu tokom prošlog meseca, postižući značajan napredak dok Ukrajina čeka pojačanje u snabdevanju oružjem sa Zapada, navodi AFP.

12:03

7.5.2024.

1 d

Svet

Kina i Francuska se dogovorile: "Dozvolićemo"

Kina će dozvoliti uvoz proteinske hrane svinjskog porekla iz Francuske, kao i uvoz svinjskih iznutrica iz te evropske zemlje, navodi se u današnjim odvojenim saopštenjima kineske carine i francuskog ministarstva poljoprivrede.

19:05

7.5.2024.

1 d

Podeli: