Požar kod Kraljeva lokalizovan

Požar koji je zahvatio 350 hektara borove šume između Ušća i Studenice kod Kraljeva lokalizovan nešto pre 19 časova, rekao je Predrag Marić.

Izvor: Beta, Tanjug

Petak, 16.09.2011.

07:20

Default images

Načelnik Uprave za vatrogasno-spasilačke jedinice MUP-a Goran Nikolić kaže da je požar lokalizovan u delu ka naseljenim mestima i prema manastiru Studenici.

Nikolić je dodao da na jednoj strani još postoji žarište koje je teško ugasiti, jer je u dubokom klancu i da se požar na tom terenu gasi iz vazduha, jer su tu strme litice i ljudi ne mogu da se spuste u klanac.

U gašenju požara danas su angažovana dva helikoptera, po jedan vojni i policijski, i tri aviona poljoprivredne avijacije.

Na terenu je oko 160 pripadnika Sektora za vanredne situacije iz cele Srbije, više desetina šumara iz JP “Srbija šume”, meštani okolnih sela, kao i pedesetak rudara iz “Ibarskih rudnika”.

U Sektoru za vanredne situacije procenjuju da je to najveći šumski požar u Srbiji u poslednjih desetak godina.

Za gašenje požara raspolaže se sa jednim helkopterom MUP-a i dva helikoptera Vojske i tri aviona poljoprivredne avijacije, naveo je Marić.

Dačić: Srbija nema kapacitete za velike požare

Ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić je prilikom posete Kamenjanima, gde je požar počeo, rekao da Srbija nema dovoljno kapaciteta za gašenje velikih požara.

"To znači da što pre moramo formirati regionalni centar u Nišu ili Ministarstvo mora dobiti više novca da bi nabavilo helikoptere i avione veće nosivosti", kazao je Dačić.

On je rekao da požar kod Kraljeva gasi 140 vatrogasaca iz svih delova Srbije, tri helikoptera vojske i policije i tri aviona poljoprivredne avijacije. "To su naši kapaciteti i oni su mali za požare ovakvih razmera", istakao je Dačić. On je objasnio da policijski helikopter može da ponese samo tonu vode, a vojni do dve tone, dok je ruski helikopter, koji je početkom meseca bio u Srbiji, mogao da ponese do 15 tona vode.

Ministar je rekao da zato oni koji odlučuju o budžetu treba da se opredele da li je važnije gašenje požara, ili neki drugi poslovi u državi. Srbija procentualno ima manje vatrogasaca nego Albanija, rekao je Dačić.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

11 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

17 h

Podeli: