"Nema razloga za protest u agraru"

Pomoćnik ministra poljoprivrede Miloš Milovanović kaže da ne vidi razloge za protest poljoprivrednika, jer je Vlada danas usvojila programe kreditiranja agrara.

Izvor: B92

Ponedeljak, 30.05.2011.

16:04

Default images

Milovanović je rekao da je neophodno napraviti promenu agrarne politike "u smislu ograničavanja davanja, a snažnijeg podsticanja stočarske proizvodnje".

Vlada je usvojila programe kreditiranja agrara koji će omogućiti investiranje u biljnu i stočarsku proizvodnju, opreme i mehanizaciju, uz subvencionisanu kamatnu stopu od osam procenata, izjavio je on.

Za tu namenu iz budžeta biće izdvojeno 2,7 milijardi dinara, za delimično finansiranje kamata i osiguranje kredita poljoprivrednicima, a registrovana poljoprivredna gazdinstva moći će da podignu kredit u maksimalnom iznosu od pet miliona dinara i periodom otplate do 36 meseci.

Milovanović je rekao da su predstavnici ministarstva i poljoprivrednih proizvođača ranije razgovarali o merama koje su donesene u proteklom periodu, kao i merama koje će biti donete radi unapređenja poljoprivredne proizvodnje.

"Ne vidim uopšte razloga za protest, za nezadovoljstvo, pogotovo ukoliko se zna da je razvoj stočarstva, prioritet rada ministarstva, da je osnovna ideja podsticanja stočarske i ratarske proizvodnje kroz proizvodnju stočne hrane sa dodatom vrednošću i plasman na treća tržišta", kazao je on reagujući na negodovanja zemljoradnika u Vojvodini i drugim krajevima zemlje zbog neispunjavanja prethodnih vladinih mera za podsticanje domaćeg agrara.

Milovanović je dodao da je neophodno napraviti promenu agrarne politike "u smislu ograničavanja davanja, a snažnijeg podsticanja stočarske proizvodnje".

On je naveo da je i osnovni prioritet rada Ministarstva poljoprivrede i trgovine - uredno i redovno snabdevanje domaćeg tržišta, domaćih potrošača, po cenama koje jesu fer i korektne.

"S druge strane, potpuno se mora poći od realnih finansijskih pretpostavki, od činjenice da je agrarni budžet ograničen, da su sredstva kojima mi raspolažemo za podsticanje poljoprivredne proizvodnje ograničena, i da je neophodno ova sredstva locirati na pravi način", rekao je Milovanović.

"Neophodna je rekonfiguracija politike, plasman sredstava ka korisnicima kojima su državna sredstva najpotrebnija, u formi koja može na najbrži način da odgovori potrebama i donese konkretan rezultat", naveo je on.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

24 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

22 h

Podeli: