Struja vetra uzrok pada "cesne"

Verovatni uzrok pada aviona u Mrčajevcima je to što je pilot izgubio kontrolu nad letelicom usled ulaska u rotornu struju vetra na ektremno maloj visini.

Izvor: B92

Utorak, 12.04.2011.

18:57

Default images

Kako se navodi u izveštaju nadležne komisije Direktorata za civilno vazduhoplovstvo, pilot u tom trenutku nije mogao da izbegne pad.

"Pilot nije imao dovoljnu rezervu visine da uspostavi kontrolu nad avionom i izbegne udar o tlo", navodi se u izveštaju Komisije za utvrđivanje uzroka udesa u civilnom vazduhoplovstvu, objavljenom na internet stranici Direktorata.

Komisija je navela i da je prema izjavama očevidaca, neposredno pre udesa avion leteo u pravcu zapada, paralelno s magistralnim putem Kraljevo - Čačak, na visini oko 50 metara.

"U kritičnom trenutku avion se nagnuo u desnu stranu i počeo da gubi visinu, a zatim je pod velikim uglom poniranja udario u niskonaponske električne vodove, a potom u tle", dodaje se u izveštaju.

"Nakon udara došlo je do požara i dve eksplozije, a požar je ubrzo ugašen intervencijom okupljenih meštana", konstatovala je Komisija.

Avion "cesna 172" pao je u nedelju oko 14 sati nedaleko od centra naselja Mrčajevci i zapalio se, a poginule su četiri osobe - pilot i tri putnika koji su bili u letelici.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

10 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

14 h

Podeli: