Popravni za ukidanje blanko ostavki

Skupštinska radna grupa završila nacrt izmena i dopuna Zakona o izboru poslanika kojima se ukidaju blanko ostavke. Nacrt se prosleđuje Venecijanskoj komisiji.

Izvor: FoNet, Beta

Utorak, 12.04.2011.

16:09

Default images

Izmenama i dopunama Zakona treba da bude rešen problem blanko ostavki i dodele mandata poslanicima posle izbora.

Radna grupa za izradu izmena Zakona o izboru poslanika će Venecijanskoj komisiji uputiti dva nacrta - predlog rešenja Radne grupe i predlog rešenja dela opozicije.

Radna grupa je predložila rešenja kojima se ukida mogućnost podnošenja blanko ostavi i predviđa da se mandati posle izbora dodeljuju po redosledu kandidata na izbornoj listi.

Deo opozicije je predložio mogućnost da se mandat dodeli i preko reda na listi, onom kandidatu koji ostvari značajan rezultat na izborima.

Venecijanska komisija, javna rasprava, pa parlament

Šefica te Radne grupe Nada Kolundžija rekla je novinarima posle radnog sastanka da će biti zatraženo mišljenje Venecijanske komisije i o rešenju opozicije.
Nada Kolundžija (Tanjug)
Prema njenim rečima, koncept izmena Zakona o izboru poslanika treba do kraja da formulišu pravnici, a potom će tekst biti ponuđen članovima Radne grupe.

Ona je najavila da će, pre nego što tekst izmena Zakona bude podnet poslanicima, biti organizovana javna rasprava kojoj će prisustvovati i predstavnici Ustavnog suda Srbije s obzirom na primedbu dela opozicije da se ponuđenim rešenjima u izmenama zakona krši Ustav.

Kolundžija je ocenila da se konceptom izmena zakona ne narušava Ustav Srbije i da su izmene zakona umesto promene Ustava, rešenje za pitanje ukidanja prakse blanko ostavki i poštovanja redosleda kandidata za poslanike na izbornim listama prilikom dodele mandata.

Kako je navela, posle javne rasprave o novim rešenjima, tekst izmena zakona biće podnet poslanicima i biće na dnevnom redu sednice Skupštine u maju.

Opozicija: Nema dogovora, predlozima se krši Ustav

Članovi Radne grupe iz većine opozicionih stranaka izjavili su, međutim, da na današnjem sastanku nije postignut dogovor o izmenama Zakona o izboru poslanika.

Šef Poslaničke grupe Nova Srbija Velimir Ilić rekao je da je rešenja, koja je predložila vladajuća većina, nemoguće u praksi realizovati i da sve predložene promene krše Ustav Srbije.

On je rekao da će izbori, koji će biti sprovedeni po ovom Zakonu, biti "neregularni, biće diskriminacije pojedinih gradova i kandidata koji su na izbornoj listi".

"Naš predlog je da se uđe u usaglašavanje sa Ustavom, kroz promenu Ustava", rekao je Ilić.

Poslanica radikala Vjerica Radeta rekla je da su i danas na stolu imali predlog dobijen od Venecijanske komisije i ocenila da su oba člana koja se menjaju u ovom Zakonu suprotna Ustavu Srbije.

Ona je ocenila da je namera da se političke partije istisnu iz političkog života i da tajkuni, koji imaju puno para, po preporuci Evropske unije u Srbiji kroje političku većinu koja će zavisiti od jednog do drugog dnevnog reda Skupštine.

Radeta je pitala ko ima pravo da krši njeno ustavno pravo, jer ona insistira na tome da njenim mandatom raspolaže SRS, u skladu sa članom 102 Ustava Srbije.

Poslanik LDP-a Bojan Đurić rekao je da je Radna grupa završila prvu fazu rada bez konkretnog dogovora.

"Liberalnodemokratska partija će glasati za ukidanje blanko ostavki", rekao je on i dodao da je predložio da Radna grupa uputi inicijativu za promenu Ustava, koja će omogućiti da ovo rešenje bude dugotrajnije.

On je rekao da je za LDP neprihvatljiv drugi deo izmena Zakona koji se odnosi na "potpuno zatvaranje izbornih lista".

Rešenja za blanko ostavke i dodele mandata

Predlog izmena Zakona o izboru narodnih poslanika, koji je sačinila Radna grupa, podeljen je novinarima u Skupštini Srbije.

Predlog izmena Zakona o izboru narodnih poslanika predviđa izmenu člana 84, kome se dodaju dva stava koja glase - dobijeni mandati dodeljuju se kandidatima po redosledu na izbornoj listi počev od rednog broja 1.

"Podnosilac izborne liste obavezan je da obezbedi najmanje 25 odsto dodeljenih mandata pripadniku onog pola koji je manje zastupljen na listi, tako što će svaki četvrti na listi biti predstavnik tog, manje zastupljenog polja", navedeno je u drugom stavu.

Članu 88 dodaje se stav koji kaže da "poslanik podnosi ostavku predsedniku Skupštine Srbije tako što ostavku overenu kod organa nadležnog za overu potpisa lično predaje skupštini u roku od tri dana od dana overe".

U članu 92 dodaje se novi stav koji glasi - kada poslaniku prestane mandat pre isteka vremena na koje je izabran, mandat se dodeljuje prvom sledećem kandidatu na listi za koga stranka nije dobila mandat.

Kada poslaniku, predstavniku manje zastupljenog pola, prestane mandat pre isteka vremena na koje je izabran, mandat se dodeljuje prvom sledećem kandidatu na listi, predstavniku manje zastupljenog pola.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: