Počinje gradnja socijalnih stanova

Ministarstvo za prostorno planiranje i životnu sredinu najavilo je da će tokom leta početi izgradnja 1.663 socijalna stana u 12 gradova u Srbiji.

Izvor: B92

Subota, 12.03.2011.

14:43

Default images

Ministar Oliver Dulić je izjavio da i taj projekat ima za cilj pokretanje domaće građevinske operative.

Planirano je da se u Zaječaru izgradi 114 stanova, Zrenjaninu 100, Kikindi 60, Kragujevcu 400, Kraljevu 100, Kruševacu 100, Nišu 300, Pančevu 64, Pirotu 65, Smederevu 150, Užicu 80 i Čačku 100 stanova.

Ukupna vrednost projekta je 60 miliona evra, od čega je iz kredita Razvojne banke Saveta Evrope obezbeđeno 32 miliona evra, dok će ostala sredstva obezbediti država i lokalne samouprave.

Ministarstvo je predvidelo izgradnju 626 stanova za neprofitni zakup i 1.007 stanova za neprofitnu prodaju.

„Plan Vlade Srbije je da ove godine kroz državne projekte pomogne domaćoj građevinskoj operativi, koja je najviše pogođena svetskom ekonomskom krizom“, istakao je Dulić.

On je ponovio da će u 2011. početi i realizacija oko 240 državnih projekata u Srbiji za pomoć građevinskoj industriji.

Pomoćnik ministra za životnu sredinu i prostorno planiranje Nebojša Janjić je rekao Tanjugu da će izgradnja socijalnih stanova početi onog trenutka kada skupština ratifikuje kredit sa bankom Saveta Evrope, što se očekuje tokom aprila.

Janjić je kazao da Niš i Kragujevac već imaju spremnu projektnu tehničku dokumentaciju za izgradnju socijalnih stanova.

„Ministarstvo je pripremilo i odgovarajuća akta za osnivanje Republičke agencije za stanovanje, koja će koordinirati tim projektom“, kazao je Janjić.

Ti stanovi neće biti u slobodnoj prodaji i biće dodeljivani po rang listama.

Kvalitet izgradnje stanova će biti strogo kontrolisan, ispunjavaće najnovije standarde i objekti će biti na dobrim lokacijama.

Stanove će dodeljivati lokalne samouprave, a izgradnja je poverena opštinskim i gradskim stambenim agencijama.

Procedura odabira korisnika je predviđena od marta 2012. do marta 2013. godine, a potpisivanje ugovora sa prvim stanarima i njihovo useljenje trebalo bi da počne u januaru 2013.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

13 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: