Nastavak borbi u Libiji

Snage verne režimu libijskog lidera Moamera Gadafija potisnule su pobunjenike koji su držali naftna postrojenja u strateški važnom gradu Ras Lanufu.

Izvor: Beta

Subota, 12.03.2011.

14:27

Default images

General Abdel Fatah Junis, bivši libijski ministar unutrašnjih poslova koji se pridružio pobunjenicima, potvrdio je da Gadafijeve snage kontrolišu i grad i rafineriju.

To je poslednji u nizu poraza libijskih opozicionih snaga koje su do pre nedelju dana držale ceo istočni deo zemlje i napredovale prema libijskoj prestonici.

Gadafijeve snage su juče takođe ponovo zauzele strateški grad Zavija blizu Tripolija.

Napad na Ras Lanuf, koji je počeo pre nekoliko dana, ukazuje na to da su se snage oko Gadafija oporavile od prvobitnog šoka i konfuzije posle početka pobune 15. februara, navodi agencija AP.

Međunarodna zajednica u međuvremenu pokazuje znake neorganizovanosti kada je reč o tome koje mere treba preduzeti da bi se zaustavilo prolivanje krvi u Libiji, navodi AP.

Ministri spoljnih poslova arapskih zemalja danas u Kairu razmatraju uvođenje zone zabrane leta nad Libijom, a pridružiće im se i visoka predstavnica EU Ketrin Ešton.

U Vašingtonu, predsednik SAD Barak Obama rekao je da uvođenje zone zabrane leta ostaje kao mogućnost i da se "polako zateže omča" oko Gadafija, ali nije otišao toliko daleko da se založi za vojnu akciju.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

16 Komentari

Možda vas zanima

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

18 h

Podeli: