Pregled stampe

Izvor: B92

Ponedeljak, 28.02.2000.

19:02

Default images
“Reporter”, Banjaluka, 23. februar

pise: Petar Janjatovic

Rambo Amadeus u Zagrebu

FAP Tour 2000

Bez previse price Antonije Pusic je sibao po koncertnim favoritima, tako da je pravo uzivanje bilo gledati i slusati publiku koja peva "Po sumama i gorama" na muziku prastarog hita "House Of The Rising Sun"

Stvari se odvijaju neverovatnom brzinom. Istog dana kada je Stipe Mesic zvanicno postao predsednik Hrvatske, Rambo Amadeus je sa svojim bendom nastupio u zagrebackom klubu "Tvornica". Kao i obicno, Rambo je opet bio prvi u osvajanju novih-starih terena. Ne gubeci vreme, krenuo je na malu turneju po Hrvatskoj koja obuhvata tri nastupa u Zagrebu i svirke u Puli i Rijeci, gdje je nastupio i krajem 1998. Godine.

U Zagreb smo krenuli kombijem i to onim putem nekada zvanim "Bratsvo jedinstvo". Uz svoje redovne saradnike basistu Mihajla Krstica, bubnjara Gorana Ljuboju Truta i klavijaturistu Vladu Marasa, Rambo je poveo i perkusionistu, koji se, verovali ili ne, zove, Jugo Honda. Otac mu je Japanac, a majka iz Srbije, i Honda se na granicnom prelazu pojavio sa japanskim pasosem, sto je izazvalo cudjenje hrvatskih policajaca. Kada su shvatili da je clan grupe, samo su prokomentarisali: "Pa sto vam ne svira neko vas ili nas, nego vam treba Japanac?" Bez obzira na efektno prezime, Rambo je ove svirke po Hrvatskoj nazvao "FAP Tour 2000", nadovezujuci se na svoju pesmu "Fap masina".

Vanzemaljac: U petak 18. februara bio sam svedok masovne katarze u prepunom klubu "Tvornica", u kome je publika znala napamet sve tekstove pesama i sa zadovoljstvom je to demonstrirala. O Rambovoj popularnosti u Zagrebu, odnosno Hrvatskoj, dovoljno govori podatak da su karte (po ceni od 80 kuna) za njegov nastup rasprodate vec par dana pre koncerta, a te veceri je ispred kluba ostala gomila ocajnih koji nisu mogli da udju i prisustvuju prvom zvanicnom susretu posle deset godina. Rambov nastup je na bini najavio raznezeni Dino Dvornik, pozdravili su se i izljubili, a onda je krenuo pakao. Od "Vanzemaljca", preko "Kataklizme komunizma", do "Fap masine", Rambo je brzom i efektnom svirkom podizao temperaturu, a publika, od klinaca do onih u veoma zrelim godinama, masovnom je aklamacijom podrzavala svaki njegov muzicki zahvat. Bez previse price Antonije Pusic je sibao po koncertnim favoritima, tako da je pravo uzivanje bilo gledati i slusati publiku koja peva "Po sumama i gorama" na muziku prastarog hita "House Of The Rising Sun". Po zvanicnom zavrsetku svirke su zaredjali bisevi, pa ga je publika kasno iza ponoci na jedvite jade pustila sa scene.

Bio je to susret starih znanaca koji sticajem losih okolnosti u poslednjim godinama nisu mogli da se redovno vidjaju, vec su se tajno sastajali po slovenackim klubovima. A ovaj zagrebacki koncert je predstavljao jos jednu potvrdu da je tokom svih ovih godina polupropusna informativna membrana tesko odolevala pritiscima. Publika je vec posle prvih taktova prepoznavala svaku pesmu i ocigledno je da im je kompletan minuli rad Ramba Amadeusa vise nego poznat. A po zavrsetku koncerta sa razglasa je krenuo dodatni naboj jugofuturizma: hitovi Elektricnog orgazma, Ekatarine Velike, KUD Idijota, i da ne nabrajam dalje. Za to vreme u back stageu tri policajca u civilu su proveravali vize Ramba i ostalih muzicara iz benda, tvrdeci da je u pitanju rutinska kontrola. Besprekorno ljubazni, kada su se uverili da je sve u redu, zahvalili su i otisli. A mi smo krenuli u pravcu Pule i novog susreta sa decom i ljudima zeljnim Rambovih umetnickih opservacija.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

15 h

Podeli: