Izjašnjavanje radnika "Zastave"

Poslednji dani "Zastave" iz Kragujevca. Većina radnika danas se izjasnila o ponuđenom socijalnom programu.

Izvor: B92, Tanjug

Utorak, 04.01.2011.

01:04

Default images

Za neku od ponuda iz socijalnog programa izjasnilo se 1.200 od ukupno oko 1.600 radnika koji su dosad bili zaposleni u "Zastavi", kaže direktorka za kadrovske i pravne poslove "Zastave" Margita Gavrilović.

Navodeći da je izjašnjavanje trajalo do 17 časova, Gavrilovićeva je rekla da preostalih oko 200 zaposlenih koji nisu mogli da dođu do upravne zgrade "Zastave", mogu da se izjasne do sutra u 15 časova.

Radnici "Zastava automobila" danas su potpisivali rešenja da im od 5. januara prestaje radni odnos u tom preduzeću, dok je njih 910 koji su tehnološki višak i koji će u naredne dve godine biti na evidenciji tržišta rada, potpisivalo i izjave da li prihvataju da pohađaju šestomesečnu obuku za prekvalifikaciju.

Kako B92 saznaje u Ministarstvu ekonomije i regionalnog razvoja, radnicima "Zastave" u sredu će biti isplaćena otpremnina od 300 evra po godini staža, čime će im i formalno prestati radni odnos.

910 radnika tehnološki višak

Izjašnjavanje radnika "Zastave automobili" za socijalni program odvijalo se iz kapija kompanije "Fijat automobili Srbija", bez prisustva medija.

Miroslav Prebiračević jedan je od 910 radnika koji su proglašeni tehnološkim viškom. Kaže da mu je žao što posle 31 godine provedene na mestu poslovođe sa višom školom na ovakav način mora da napusti fabriku.

Izjašnjavanje za socijalni program počelo je jutros u 8 sati, a prema rečima potpredsednika Samostalnog sindikata Zorana Markovića, zbog velike gužve, radnici će to moći i sutra da urade.

Kako bi primali punu nadoknadu od 22.000 dinara u prvoj, odnosno 19.000 u drugoj godini, radnici su u obavezi da se do 15. januara prijave za prekvalifikaciju i da redovno prate časove.

Direktorka filijale Nacionalne službe za zapošljavanje u Kragujevcu Ljiljana Petrović kaže da će bivšim radnicima "Zastave" ponuditi oko 50 programa za različite stručne spreme.

Nakon završene obuke, Nacionalna služba za zapošljavanje u obavezi je da prekvalifikovanim radnicima ponudi odgovarajuće radno mesto, a oni koji se ne opredele za ovaj vid obuke, uz jednokratnu otpremninu od 300 evra po godini staža, primaće 2 godine po 13.000 dinara.

Prema socijalnom programu Ministarstva ekonomije i regionalnog razvoja, u Fijat automobili Srbija preći će još 47 “Zastavinih” radnika, 70 će preći u grupu "Zastava vozila", dok će 65 radnika sa invaliditetom preći u zaštitnu radionicu “Zastava inpro”.

Tokom ove godine ukupno 476 radnika kojima je ostalo do pet godina do penzije stiče pravo na zakonom predviđenu nadoknadu.

Dve opcije

Podsetimo, nakon što su saznali da nisu položili testove za rad u kompaniji “Fijat automobili Srbija“, radnicima koji su proglašeni tehnološkim viškom na ostale su na raspolaganju dve opcije.

Prva podrazumeva 300 evra po godini staža i mesečne nadoknade ove i sledeće godine od 22 000 i 19 000 dinara, ali uz obavezu da idu na prekvalifikaciju.

Ako ne žele prekvalifikaciju – mesečna naknada do kraja iduće godine iznosiće 13 000 dinara.

Ovim će kompanija “Zastava automobili”, osnovana 1953. godine od sutra praktično prestati da postoji.

Prema socijalnom programu Ministarstva ekonomije i regionalnog razvoja, u kompaniju "Fijat automobili Srbije" preći će još 47 Zastavinih radnika.

70 će preći u grupu "Zastava vozila" dok će 65 radnika sa invaliditetom preći u zaštitnu radionicu "Zastava info".

379 radnika kompanije "Zastava automobili" kojima je ostalo 2 ili do 5 godina do penzije stiču pravo na zakonom predviđenu nadoknadu, a u ovoj godini taj uslov steći će još 97 radnika.

Podsećamo, Ministarstvo ekonomije i regionalnog razvoja saopštilo je prošle nedelje i da će deca radnika koji su postali tehnološki višak imati prednost pri zapošljavanju u "Fijatu", dok će nacionalna služba za zapošljavanje imati obavezu da onim radnicima koji budu prekvalifikovani, ponudi posao.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

41 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

22 h

Podeli: