Milionski ugovor za autobiografiju

Osnivač sajta "Vikiliks" Džulijan Asanž potpisao je ugovor o prodaji prava za autobiografiju vredan 1,5 miliona dolara, piše britanski Sandej tajms.

Izvor: Tanjug

Nedelja, 26.12.2010.

12:27

Default images

Asanž je rekao da će mu taj novac pomoći da se brani od optužbi za seksualno zlostavljanje dve žene u Švedskoj, mada tvrdi da nije kriv.

"Ne želim da pišem tu knjigu, ali moram", istakao je Asanž i dodao da već potrošio 310.000 dolara za sudske troškove i da mora dalje da se brani od optužbi i da održi fukcionisanje sajta "Vikiliks".

Australijanac je naveo da će dobiti 800.000 dolara od američkog izdavača Alfreda Nopfa i 500.000 dolara od britanskog "Kanongejta", a ukupan iznos od ugovora za njegove memoare preći će milion funti ili 1,5 miliona dolara.

Sandej tajms podseća da je prošle nedelje Asanž pušten iz ekstradicionog pritvora uz plaćanje kaucije, uz obećanje da će "nastaviti svoj posao".

Asanžu je u obavezi da nose elektronsku narukvicu, da se javlja policiji svaki dan i da poštuje policijski čas.

On je dužan da ostane u londoskom pregrađu Norfolk u domu svog simpatizera Vona Smita.

Britanski Gardijan je, pre nekoliko dana nagovestio da će osnivač sajta "Vikiliks" prodati prava na objavljivanje svojih memoara dvema izdavačkim kućama i da se očekuje da će rukopisi biti spremni do marta 2011.

Pravo na izdavanje memoara "čoveka koji je uzdrmao diplomatski svet" pošto je obelodanio više od 250.000 američkih diplomatskih depeša, kupile su britanska izdavačka kuća "Kenongejt" i američki "Nopf" koji je u vlasništvu "Bertelsmana", naveo je taj britanski list.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: