Kabul sigurniji za decu od Londona

Visoki civilni predstavnik NATO u Avganistanu Mark Sedvil smatra da su deca i mladi u Kabulu bezbedniji nego u Londonu ili Njujorku.

Izvor: B92

Ponedeljak, 22.11.2010.

18:33

Default images

Mladi u Kabulu su verovatno bezbedniji nego u drugim velikim gradovima u svetu zbog manje bombaških napada i zločina čija su žrtve deca, rekao je Sedvil u emisiji BBC-ja posvećenoj deci.

"Deca su verovatno bezbednija ovde nego što bi bila u Londonu, Njujorku, Glazgovu ili mnogim drugim gradovima. Većina dece može da živi sigurno", rekao je Sedvil.

Direktor organizacije Sejv d čildren Džastin Forsajt je ocenio Sedvilovu izjavu kao obmanjujuću. "Avganistan je najgore mesto na svetu na kome dete može da se rodi. Jedno od četvoro dece koje tu živi umreće pre petog rođendana", rekao je Forsajt.

Sedvil je pojasnio svoju izjavu u današnjem saopštenju, istakavši da se polovina svih sukoba u toj zemlji dešava u 10 od više od 300 okruga i priznavši da deca u Avganistanu prečesto postaju žrtve bombi.

"Ali u gradovima kao što je Kabul, gde se bezbednost popravila, nasilje, uključujući i kriminal, uporedivo je s onim koje bi iskusila mnoga deca na Zapadu", naveo je Sedvil u saopštenju.

On je dodao da su deca u Avganistanu više pogođena siromaštvom, nedostatkom čiste vode, otvorenom kanalizacijom, neuhranjenošću i zaraznim bolestima nego ratnim sukobima.

UNICEF je saopštio da je 2008. godine u Avganistanu, od nešto preko 27 miliona ljudi, oko 14,5 miliona mlađe od 18 godina, a očekivani životni vek i za muškarce i za žene je 44 godine.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 8

Pogledaj komentare

8 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: