Vlada garant do 50.000 evra

Vlada Srbije je usvojila predlog izmena paketa finansijskih zakona kojim se garantuje isplata svih štednih uloga do 50.000 evra u roku od tri dana.

Izvor: B92

Četvrtak, 11.11.2010.

16:52

Default images

Kako se navodi u saopštenju sa sednice Vlade Srbije, država će obezbediti isplatu štednje u svim bankama, bez obzira na to da li banka ode u stečaj ili likvidaciju.

"Država će tako postati garant svih štednih uloga do 50.000 evra, po svakom deponentu u svakoj banci pojedinačno", ističe se u saopštenju.

Izmenama finansijskih zakona uvedena je i mogućnost povećane zaštite depozita davanjem tzv. blanketne garancije države, kojom se može privremeno povećavati iznos osiguranih depozita i uključiti neosigurane kategorije.

Prilikom odlučivanja o tome kako će se postupati sa eventualno problematičnim bankama u budućnosti, uveden je princip najmanjeg troška, što znači da će biti primenjeno rešenje koje izaziva najmanji teret poreskim obveznicima, dodaje se u saopštenju Vlade.

Kako se precizira, Vlada je usvojila predloge izmena i dopune Zakona o bankama, Zakona o stečaju i likvidaciji banaka i društava za osiguranje i Zakona o Agenciji za osiguranje depozita.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 9

Pogledaj komentare

9 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

1 d

Podeli: