Pančevo: Uspešan remont rafinerije

U remontu Rafinerije nafte Pančevo uspešno obavljen najkomplikovaniji i najrizičniji deo u okviru rekonstrukcije kompleksa sekundarnih postrojenja.

Izvor: B92

Sreda, 03.11.2010.

18:25

Default images

Radi se o postrojenjima fluidnog katalitičkog krekinga, saopštila je Naftna industrija Srbije.

Kako se navodi, rekonstrukcija kompleksa fluidnog katalitičkog krekinga košta 14 miliona evra, a na radovima je angažovano 360 radnika pančevačke rafinerije i rafinerije Novi Sad. Remont je počeo 11. novembra i trajaće do kraja novembra 2010.

Kupola sa ciklonima teška oko 120 tona specijalnom dizalicom podignuta je na visinu od 75 metara, preneta preko viših delova postrojenja i nakon toga spuštena na reaktor na visinu od 45 metara.

Celokupan posao podizanja i spuštanja kupole trajao je sat i po, a vremenske prilike bile su povoljne jer brzina vetra nije bila veća od devet metara u sekundi. Za taj zahvat zakupljena je jedina dizalica u regionu nosivosti preko 500 tona, koja je stigla iz Hrvatske.

Krajnji efekat postavljanja nove kupole sa ciklonima, koja se prvi put menja nakon početka rada postrojenja 1985. godine, potpuno zadovoljava ekološke standarde, saopštio je NIS.

"Nakon remonta i prve faze rekonstrukcije, praškastih materija u atmosferi iznad Pančeva će biti manje", izjavila je direktorka Rafinerije nafte Pančevo Ljubica Simić, koja je sa saradnicima nadgledala sve faze ove operacije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: