Sapatero odbacuje primirje Ete

Španski premijer Hose Luis Rodriges Sapatero odbacio je primirje koje je proglasila baskijska separatistička organizacija Eta.

Izvor: B92

Utorak, 07.09.2010.

21:59

Default images

"Sada saopštenja nemaju više nikakvu vrednost. Jedinu vrednost imaju odluke, a jedina odluka koja valja jeste - za svagda treba odustati od oružja", rekao je Sapatero.

Španski premijer je rekao da sve demokratske snage dele njegov stav.

Eta je u nedelju saopštila da je pre nekoliko meseci odlučila da ne "vodi ofanzivne oružane akcije", ali ne navodeći da li je to privremeno ili konačno primirje.

Većina španskih stranaka je ocenila da je taj gest "nedovoljan".

Eta se bori za nezavisnost Baskije već više od 40 godina. Dva puta je proglašavala primirje koje je prekršeno. Više od 800 osoba je poginulo u napadima te organizacije.

Španski mediji ocenjuju da je sadašnje primirje Ete proglašeno kako bi se na političku scenu vratilo političko krilo te organizacije Batasuna, zabranjeno 2003. godine.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

23 h

Podeli: