Uragan Erl kroz SAD bez veće štete

Uragan Erl koji je ove nedelje zapretio velikim delovima severoistočne obale SAD, najviše je pogodio ribolov i turizam.

Izvor: Tanjug

Nedelja, 05.09.2010.

10:23

Default images

Erl je krenuo iz Kariba ka SAD, u pretnju da će svom snagom, kategorije 4, od mogućih pet, i uz povoljni vetar, ugroziti naselja duž obale od Severne Karoline do Mejna.

Iako su sve pognoze predvidele da će se oko uragana zadržati iznad okeana, u Severnoj Karolini, koja je u noći između četvrtka i petka, bila prva na udaru, proglašeno je vanredno stanje i naređena evakuacija u nekim okruzima.

Na Long Ajlendu kod Njujorka pripremljena su skloništa.

Tropske oluje obično ne stižu toliko na sever SAD, osim ako se poklope neke meteorološke okolnosti, kao 1991. godine, kada je uragan Bil pogodio iste krajeve, i za sobom ostavio 15 žrtava i štetu od 1,4 milijarde dolara.

Erl se, međutim, pokazao daleko slabijim i već prilikom približavanja obali, njegova snaga se iznad hladnijeg mora tog dela SAD, postepeno smanjivala.

U Severnoj Karolini, izazvao je neke poplave, pokrenuo vetar brzine 110 km na sat i velike talase, ali naneo minimalnu materijalnu štetu.

U državama Delaver, Nju Džerzi i Njujork posledice su bile još manje - praktično samo veća kiša i vetar, kao i povremeni nestanci struje.

Dok je stigao do Masačusetsa, snaga Erla smanjila se na kategoriju 1, stoga je učinilo slabijim od redovnih oluja u tim krajevima.

Još se utvrđuje koliku štetu je Erl naneo turističkoj privredi severoistoka SAD, pošto je, negde i za 80 odsto, smanjio broj turista koji su se odlučili da ovaj vikend, koji se povezuje sa praznikom rada, provedu na moru.

Prvi vikend u septembru se u SAD tradicionalno smatra završetkom leta.

Takođe, štete je pretrpela industrija ribolova, pošto brodovi zbog talasa nisu mogli da isplove.

Erl je nastavio prema kanadskoj provinciji Nova Škotska.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: