Uhapšeno dvoje zbog zločina u Ćuški

Dve osobe osumnjičene za ratne zločine u selu Ćuška u opštini Peć na Kosovu 1999. privedene su na teritoriji Srbije i Švedske, kaže Bruno Vekarić.

Izvor: B92

Sreda, 07.04.2010.

12:01

Default images

Zamenik tužioca za ratne zločine Bruno Vekarić rekao je da je jedan od osumnjičenih u okviru predmeta Ćuška, a po zahtevu za sprovođenje istrage Tužilaštva za ratne zločine Srbije priveden u Kragujevcu, a drugi osumnjičeni u Švedskoj. On je kazao da će se i u daljem toku postupka nastaviti saradnja sa švedskim pravosudnim organima.

Švedski policijski inspektor Tomas Akheim izjavio je ranije da je kosovski Srbin u ranim tridesetim bez incidenata juče uhapšen na zapadu Švedske i dodao da je on osumnjičen za ratni zločin na Kosovu u maju 1999.

Identitet uhapšenog nije objavljen u skladu sa švedskim zakonima.

Za zločine u selu Ćuška u opštini Peć privedeno je početkom marta devet osoba kojima je nakon saslušanja istražni sudija odredio pritvor do 30 dana.

Tužilaštvo za ratne zločine Srbije podnelo je u martu istražnom sudiji Veća za ratne zločine Višeg suda u Beogradu zahtev za sprovođenje istrage protiv 26 osoba, zbog sumnje da su 14. maja 1999. godine ubili 41 osobu u selu Ćuška.

Radi se o pripadnicima paravojne formacije "Šakali" i Teritorijalne odbrane i rezervnog sastava policije.

Oni se terete za oružane napade, nasilje, kao i pretnje nasiljem, ubistva, uništavanje civilne imovine, pljačke, otimanje lične imovine

Njihova namera je, kako je navelo Tužilaštvo, bila da steknu imovinsku dobit i šire strah među albanskim civilima, kako bi ih primorali da napuste mesta prebivališta i presele se u Albaniju.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

15 h

Podeli: