Milijarda evra od osiguranja?

Osiguravajuće kompanije u Srbiji ocenile su da bi kroz prodaju polisa životnog osiguranja mogle da u narednih pet godina prikupe milijardu evra.

Izvor: B92

Petak, 16.10.2009.

17:02

Default images

Taj novac bi osiguravajuća društva za životno osiguranje, okupljena oko Fonda za razvoj osiguranja, investirala u dugoročne državne obveznice kojima bi se finansirali infrastrukturni projekti, kazali su osiguravači na konferenciji za novinare u Valjevu.

Direktori osiguravajućih društava uručili su danas u Valjevu polise životnog osiguranja od po 500 evra svršenim srednjoškolcima, nosiocima "Vukove diplome", kojih je u školskoj 2008/2009. bilo 15 u tom gradu.

Oni su na taj način počeli promovisanje akcije "Dani životnog osiguranja" tokom koje su u Valjevu razgovarali sa studentima Više poslovne škole "Prota Mateja Nenadović", đacima Srednje ekonomnske škole i zaposlenima u Zdravstvenom centru.

Prema podacima koji su danas saopšteni na konferenciji za novinare, u Srbiji sada ima oko 200.000 ugovora o životnom osiguranju, a prosečna premija tog osiguranja iznosi između 300 i 400 evra godišnje.

Državni sekretar u Ministarstvu finansija Srbije Slobodan Ilić rekao je da se sa osiguravajućim društvima pregovara kako bi od 1. januara 2010. počela realizacija projekta razvoja životnog osiguranja, koji bi trajao najmanje narednih pet godina.

"Projekat razvoja osiguranja života dobio je podršku Svetske banke i Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) i ti će razgovori biti nastavljeni, jer su bitni za neophodan balans između bankarskog sistema i osiguranja na finansijskom tržištu Srbije", rekao je Ilić.

Osiguravajuća društva su predložila da se građanima koji se na taj način osiguraju omogući povraćaj 25 odsto iznosa osiguranja kroz poreske olakšice, a Vlada Srbije o tom projektu i ovom predlogu, koji je dobila u julu, treba da se izjasni i pripremi ga za skupštinsku proceduru.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: