Ukinut “bejbi bum“ zakon

Ustavni sud Makedonije ukinuo je zakon o podsticanju nataliteta koji je Skupština usvojila na predlog Vlade.

Izvor: B92

Sreda, 18.03.2009.

17:34

Default images

Takozvani "bejbi bum" zakon skupština je usvojila u septembru prošle godine sa ciljem da se u opštinama naseljenim pretežno makedonskim stanovništvom, u kojima je stopa nataliteta ispod 2,1 promila, stimuliše rađanje.

Zakonom je predviđeno da nezaposlene majke od države dobijaju novčanu pomoć za drugo, treće i četvrto dete.

Za drugo dete zakonom predviđena mesečna nadoknada iznosi 90 evra u roku od devet meseci, za treće dete majka bi dobijala po 150 evra mesečno u roku od deset godina, a za četvrto dete 200 evra tokom 15 godina.

Ustavni sud je ukinuo ovaj zakon zato što ne obezbeđuje primenu prava na teritoriji cele države (ne primenjuje se na primer u zapadnoj Makedoniji sa većinskim albanskim stanovništvom gde je stopa nataliteta viša).

Ustavni sud smatra da se time građani koji žive u opštinama sa stopom nataliteta višom od 2,1 promila dovode u neravnopravan položaj.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: