"Trajal" planira nova otpuštanja

Kruševačka Trajal korporacija planira da smanji broj zaposlenih za oko 400 radnika.

Izvor: B92

Sreda, 18.03.2009.

07:51

Default images

Kako su naveli u Trajal korporaciji, nova sistematizacija predviđa smanjenje broja zaposlenih sa sadašnjih 2.422 na 2.042 i podeljena je direktorima fabrika, koji bi do kraja meseca trebalo da utvrde koji zaposleni su višak.

Predsednik fabričkog Samostalnog sindikata Milosav Vukojičić kaže, međutim, da sindikat nije upoznat sa kriterijumima na osnovu kojih će zaposleni biti proglašeni tehnološkim viškom.

"Sindikat će insistirati na tome da radnici preduzeće mogu da napuste jedino u skladu sa kolektivnim ugovorom, koji predviđa da se zaposlenom isplati 50 odsto prosečne republičke bruto plate po godini staža", kazao je on.

Vukojičić je naveo da su u toku pregovori sa poslodavcem o dinamici isplate porodiljskog i ostalih bolovanja, sindikalnih davanja i ostalih prinadležnosti, te poštovanju cene rada, zbog čega je u petak održan jednočasovni štrajk upozorenja.

Sindikat takođe traži da se obezbedi upošljavanje pogona, što je preduslov za redovne zarade.

Podsetimo, proizvodnja u tri Trajalove gumarske fabrike, u kojima radi oko 1.000 od ukupno oko 2.400 radnika, bila je zbog nedostatka sirovina obustavljena tri meseca.

Pre mesec dana na posao je vraćeno oko 500 radnika u Fabrici autoguma, a iako je bila najavljena za početak marta proizvodnja u Fabrici teretne i inudstrijske pneumatike, u kojoj radi skoro 370 ljudi, trebalo bi da počne danas.

Na plaćenom odsustvu ostaće oko 200 radnika fabrike iz Ćićevca, koja proizvodi gume za dvotočkaše.

Sa pomenutih 400 radnika Trajala, koji bi trebalo da budu proglašeni tehnološkim viškom, u narednih nekoliko meseci u Kruševcu će bez posla u četiri fabrike ostati oko 800 ljudi.

Za dobrovoljni odlazak iz IMK 14. oktobar prijavilo se 283, HI Župu želi da napusti 65 radnika, a za odlazak iz turističko-ugostiteljskog preduzeća Župa za sada se prijavilo 60 zaposlenih.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: