Kenija: Praznik zbog Obamine pobede

U Keniji je danas proglašen nacionalni praznik zbog pobede demokratskog kandidata Baraka Obame, poreklom iz te afričke zemlje, na predsedničkim izborima u SAD.

Izvor: Beta, Tanjug

Sreda, 05.11.2008.

04:45

Default images

Kenijski predsednik Mvai Kibaki rekao je da je u Obaminu čast sreda proglašena za nacionalni praznik. Obamini kenijski rođaci i veliki broj stanovnika Afrike noćas i jutros su slavili pobedu prvog afroameričkog kandidata na predsedničkim izborima u SAD, uz igru i pesmu i američke zastave.

U selu Kogelo, na zapadu Kenije, gde se rodio Obamin otac, policija je uspostavila zonu bezbednosti da bi sprečila mnogobrojne novinare i snimatelje da navale u domaćinstvo Obamine bake Sare.

Sara je međutim, kao i nekolicina drugih rođaka, izašla na ulicu da kliče i oduševljeno peva o Obami koga u postojbini njegovog oca nazivaju "sinom zemlje".

Kenijci su čitavu noć budno pratili rezultate američkih predsedničkih izbora, okupljeni oko TV i radio aparata.

Obama je sin visokog vladinog ekonomiste iz Kenije i veoma je popularan širom Afrike. Mnogi se nadaju da će pobeda Obame pomoći Africi, najsiromašnijem kontinentu.

"Obama, delom Afrikanac, ima moralnu obavezu da intervenše u Africi", ocenio je Samjuel Konteh, urednik dnevnika Nju sitizen u Fritaunu iz Sijera Leona.

U Kiberi, siromašnom predgrađu Najrobija, stotine ljudi se okupilo oko velikih logorskih vatri, noseći Obamine postere i mašući američkim zastavama.

Radovanje i u Indoneziji

Nekadašnji drugovi Baraka Obame u Indoneziji, gde je proveo deo detinjstva, pozdravili su pobedu njihovog "Berija" na američkim predsedničkim izborima.

Oni su rekli da im je Obama jednom rekao da će jednog dana biti predsednik SAD. "Toliko smo ponosni na njega!", rekli su Obamini prijatelji s kojima je pre 40 godina išao u školu u Mentengu, u Indoneziji.

U školi koju je pohađao Obama, jutros je prekinuta nastava kako bi 250 đaka moglo da direktno prati "izbornu noć". "Obama je pobedio! Obama je pobedio!", radovali su se đaci po objavljivanju prvih rezultata.

U Hanoju, bivša medicinska sestra koja je negovala DŽona Mekejna, dok je kao vojnik bio u Vijetnamu, rekla je da je "bolje da Amerikanci glasaju za nekoga ko voli mir" i ocenila da Obama očigledno više voli mir.

Slavi i japanski gradić Obama

Japanski ribarski gradić Obama slavi pobedu Baraka Obame na predsedničkim izborima u SAD. Više od 100 žitelja Obame okupilo se da gleda kako protiče glasanje u SAD i uzvikivali "Obama, Obama" kada je objavljen pobednik izbora, preneo je Rojters.

Neki su bili obučeni u havajske kostime, slaveći tako rodno mesto Baraka Obame, dok su drugi nosili majice na kojima je pisalo "Volim Obamu".

Grad, čije ime na japanskom znači "mala plaža", iskoristilo je svoje ime i lansiralo proizvode poput sendviča s ribom, kolačića i tradicionalnih japanskih štapića za jelo.

Meštani Obame se nadaju da će ih budući predsednik SAD, koji je taj grad spomenuo u jednom intervjuu, u bliskoj budućnosti posetiti. "Sledeće što želimo je da odemo u Belu kuću i odigramo tradicionalni havajski ples na Obaminoj inauguraciji", izjavio je jedan od meštana.

Međutim, funkcioneri Olimpijskog komiteta Japana ocenili su da bi pobeda Obame mogla da ugrozi kandidaturu Tokija za Olimpijske igre 2016. godine.

Stariji funkcioner Cunekazu Takeda zabrinut je zbog Obaminog uspeha jer će ta pobeda, prema njegovim rečima, doneti veliku prednost Čikagu u kandidaturi za Olimpijske igre.

Planinski vrh postaje "Planina Obama"

Antigva i Bermuda, ostrvska država u istočnom delu Karipskog mora,u znak poštovanja prema novoizabranom američkom predsedniku Baraku Obami promeniće ime svog najvišeg planinskog vrha iz "Vrh Bogi" u "Planina Obama".

"Preduzeću hitnu akciju da se najviši planinski vrh moje zemlje posveti vama u čast i nazove vašim imenom", kaže se u čestitki premijera Boldvina Spensera upućenoj Obami, prenosi Rojters.

Vulkanska planina, visoka 402 metra, nalazi se u jugozapadnom delu nekadašnje britanske kolonije, čijih 85.000 stanovnika uglavnom potiče od afričkih robova koji su u 18. veku dovedeni da rade na plantažama šećerne trske.

Prvom Afroamerikancu na čelu SAD premijer Antigve i Bermuda je poručio da "njegov izbor neće promeniti samo Ameriku, već i čitav svet".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

15 h

Podeli: