Kacin: Srbija je malo razmislila

Izvestilac Evropskog parlamenta za Srbiju Jelko Kacin izjavio da Kosovo nije prepreka u procesu evropske integracije Srbije.

Izvor: B92, Tanjug

Sreda, 27.08.2008.

02:45

Default images

Kacin je u Poligrafu B92 rekao da je Srbija "malo prespavala, razmislila" i vratila ambasadore u zemlje koje su priznale Kosovo. "Srbija mora pre svega da radi za sebe i mislim da može da znatno brže od Kosova uđe u EU i da bude primer za Kosovo i da mu pomogne", rekao je Kacin.

Upitan o nameri Srbije da od Međunarodnog suda pravde u Hagu zatraži mišljenje o nezavisnosti Kosova, Kacin je odgovorio da Srbija ima pravo da pokušava sve za šta misli da je produktivno, ali da se mora suočiti sa posledicama.

"Šanse da se dogodi čudo su veoma male. Ako neko traži mišljenje, mora biti spreman da primi odluku", rekao je Kacin.

On je kazao da misija Euleks na Kosovu "kasni godinu i po dana", ocenivši to kao "neuspeh politike Srbije" u odbrani prava Srba na Kosovu.

Kacin je naveo da je zvaničnicima Srbije sa kojima je danas razgovarao preneo da bi EU mogla da usvoji Prelazni trgovinski sporazum sa Srbijom ako Sporazum o stabilizaciji i asocijaciji bude ratifikovan do 15. septembra.

"Ako Srbija nema političke snage i sposobnosti da u Skupštini posle 'a' kaže i 'b', onda je teško očekivati da će ministri spoljnih poslova EU požuriti usvajanje Prelaznog sporazuma", rekao je Kacin.

Kacin je naveo da Vlada Srbije, od čijeg izbora nije prošlo 100 dana, nije u potpunosti operativno sposobna, kao ni Skupština Srbije, i dodao da nema političkog konsenzusa o ratifikaciji Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju.

Upitan da li će građanima Srbije do kraja sledeće godine biti ukinute vize za putovanje u zemlje EU, Kacin je odgovorio da EU ne sputava Srbiju jer problemi sa biometrijskim ličnim kartama i pasošima u Srbiji nisu stvar EU.

"Mi ćemo svoje obećanje ispuniti kada Srbija završi sve što je potrebno", rekao je Kacin.

Kacin nije direktno odgovorio na pitanje da li je moguće da Srbija postane članica EU do 2014. godine, rekavši da nije bilo realno insistiranje Hrvatske da završi pregovore sa EU u prvoj polovini 2010. godine.

"Moramo naći rešenje za Irsku koja je odbacila Lisabonski ugovor. Dok se Irska ne izjasni, nijedna zemlja ne može postati kandidat. Srbija bi posle toga mogla biti među prvim zemljama koje će dobiti status kandidata", rekao je Kacin.

Šider: Ratifikacija SSP-a važan korak ka EU

Državni sekretar za državnu upravu i reformu administracije u Vladi Austrije Andreas Šider, koji je u dvodnevnoj poseti Beogradu, izjavio je Tanjugu da će ratifikacija Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju biti važan korak Srbije u pravcu EU.

"Srbija je poslednjih meseci preduzela niz važnih koraka - formirana je demokratska vlada, izručen je Radovan Karadžić, čime je dokazano da vlada u Beogradu sarađuje s Hagom i sprovedene su potrebne reforme", rekao je Šider.

Šider je izrazio nadu da će skupština Srbije 2. septembra, kao što je najavljivano, ratifikovati SSP.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

36 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

20 h

Podeli: