Medvedev o Kosovu i Osetiji

Ruski predsednik Dmitrij Medvedev pomenuo je primer Kosova u kontekstu odluke Moskve da prizna Južnu Osetiju i Abhaziju.

Izvor: Beta, Tanjug

Sreda, 27.08.2008.

00:16

Default images

Medvedev u autorskom tekstu za Fajnenšel tajm piše da Rusija nije imala alternativu intervenciji u Gruziji i priznavanju nezavisnosti Osetije i Abhazije i naglasio da je jedan od razloga koji su doveli do toga jednostrano proglašenje nezavisnosti Kosova.

"To nije bila laka odluka niti je doneta bez detaljnog razmatranja posledica", naveo je Medvedev. "Ignorišući upozorenja Rusije, zapadne zemlje su požurile da priznaju nelegalno proglašenu nezavisnost Kosova", piše on.

"Mi smo dosledno isticali da će posle toga biti nemoguće reći Abhazima i Osetima, kao i desetinama drugih naroda na svetu da ono što važi za kosovske Albance ne važi i za njih. U međunarodnom pravu ne možete imati jedno pravilo za jedne, a drugo za druge", rekao je ruski predsednik.

On je prethodno izjavio da je Kosovo poseban slučaj i da ga ne treba porediti sa situacijom u Južnoj Osetiji i Abhaziji.

Priznanje nezavisnosti Južne Osetije i Abhazije u potpunosti je spojivo sa međunarodnim pravom, izjavio je Medvedev, istakavši da je "svaki slučaj priznavanja slučaj naročite vrste" i da je "posebna situacija na Kosovu", ali i "posebna situacija u Južnoj Osetiji i Abhaziji".

Medvedev je za ruski globalni televizijski kanal "Rusija danas" na engleskom jeziku rekao da su njegove kolege za Kosovo govorile da je to "poseban slučaj" ili "casus sui generis".

"Svaki slučaj priznanja je po svojoj prirodi slučaj naročite vrste. Posebna situacija na Kosovu, posebna situacija u Južnoj Osetiji i Abhaziji.
I ako govorimo o našoj sitauciji, potpuno je očigledno da je odluka koju smo doneli usmerena da spreči genocid, istrebljenje naroda i pomognemo mu da stane na noge", rekao je ruski predsednik.

Medvedev danas piše da je Zapad, namerno ili nenamerno, pothranjivao želje Južne Osetije i Abhazije za slobodom prigrlivši gruzijskog predsednika Mihaila Sakašvilija, koji nije krio nameru da pogazi prava stanovništva ovih teritorija.

Gruzija je odmah posle proglašenja nezavinosti ukinula autonomiju Južne Osetije i Abhazije, zatvarala njihove univerzitete, negirajući im sopstveni jezik, istoriju ili kulturu, a gruzijski predsednik Mihail Sakašvili, koji se oglušio o pozive na sporazum o nenapadanju, snosi direktnu odgovornost za sukob, istakao je Medvedev.

"Samo lud čovek može da se upusti u takvu kocku. Zar je mislio da će Rusija mirno stajati po strani dok on napada Cinhvali ubijajući stotine mirnih civila, od kojih su većina ruski državljani?", upitao je predsednik Rusije.

Rusija, kako je istakao, nije imala drugog izbora nego da suzbije napad i spase živote građana.

"To nije rat koji smo mi izabrali," ukazao je Medvedev koji se nada da će narod Gruzije "jednog dana imati lidere kakve zaslužuje, kojima je stalo do svoje zemlje i koji će izgraditi odnose poštovanja sa svim narodima na Kavkazu".

Kalilzad: Potpuno drugačije

Ambasador SAD pri Ujedinjenim nacijama Zalmaj Kalilzad kaže da vidi rešenje u zajedničkoj rezoluciji UN i da je na Rusiji da li će je prihvatiti.

"Za nas je ključno u tom dogovoru teritorijalni integritet i suverenitet Gruzije. To mora biti garantovano rezolucijom. Pored toga, potrebna su nam polazišta međunarodne rasprave o budućem statusu Južne Osetije i Abhazije", rekao je ambasador SAD u UN.

Na pitanje da li bi stanovništvo Južne Osetije i Abhazije trebalo da ima ista prava kao i kosovski Albanci na nezavisnost od države u kojoj više ne žele da budu, Kalilzad je odgovorio da su te dve situacije potpuno različite.

"U slučaju Kosova nezavisnost je bio dug put koji se ne može porediti sa regionima Gruzije. Na Kosovu su srpske snage izvršile etničko čišćenje, zbog čega je došlo do napada NATO na Srbiju i međunarodnog posredovanja", rekao je američki ambasador u UN u intervjuu bečkom dnevniku "Prese".

"U slučaju Gruzije sve je potpuno drugačije. Tek postoje prvi pokušaji da se putem međunarodnih pregovora podstakne rešenje", kaže on.

"Danas još ne znamo gde će ti pokušaji voditi. Međutim, ne možemo prihvatiti da Rusija već sada želi da diktira ishod procesa, zato što ima svoje trupe tamo. To je neprihvatljivo", rekao je američki diplomata.

Sakašvili traži podršku slobodnog sveta

Gruzijski predsednik Mihail Sakašvili odbacio je kao "potpuno nelegalnu" odluku Rusije da prizna nezavisnost otcepljenih gruzijskih autonomija.

U televizijskom obraćanju, gruzijski predsednik je rekao da se odbrana teritorijalnog integriteta Gruzije ne tiče samo Rusije i Gruzije, već i "Rusije i ostatka civilizovanog sveta", preneo je Rojters.

"Rusija je napravila nezamislive greške i nanela nezamislivu štetu sopstvenoj poziciji u međunarodnoj zajednici i svojim međunarodnim odnosima", ocenio je Sakašvili.

Sakašvili je pozvao "slobodni svet" da "osudi i odbaci opasnu i iracionalnu odluku Rusije ne samo zarad Gruzije, već i radi očuvanja osnovnih temelja međunarodnog reda i zakona".

Buš: Neodgovorna odluka Moskve

Američki predsednik Džordž Buš osudio je sinoć odluku Rusije da prizna nezavisnost Južne Osetije i Abhazije, nazvao je neodgovornom i potezom koji doprinosi porastu napetosti. "Očekujemo da Rusija ispoštuje svoje međunarodne obaveze, preispita ovu neodgovornu odluku i sledi pristup određen u sporazumu u šest tačaka o prekidu vatre", naveo je Buš u saopštenju objavljenom sa njegovog ranča u Krofordu, u Teksasu.

Buš je rekao da odluka Rusije nije saglasna sa velikim brojem rezolucija Saveta bezbednosti UN za koje je sama glasala, a takođe nije saglasna sa sporazumom u šest tačaka o prekidu vatre postignutim uz posredovanje Francuske, a koje je potpisao predsednik Rusije Dmitrij Medvedev.

Američki predsednik je ocenio da odluka Rusije "samo jača tenzije i komplikuje diplomatske pregovore", preneo je Rojters.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

88 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

19 h

Podeli: