Abhazi žele priznanje Rusije

Na mitingu u glavnom gradu Abhazije Suhumiju, gde se okupilo 50.000 ljudi, podržan je zahtev da Rusija prizna nezavisnost Abhazije.

Izvor: B92

Četvrtak, 21.08.2008.

13:07

Default images

Učesnici mitinga na Trgu slobode u Suhumiju držali su zastave Abhazije, Rusije i druge otcepljene autonomne gruzijske oblasti Južne Osetije, kao i transparente "Nezavisnost Abhazije je realnost", "Abhazi i Osetini su braća", "Slava ruskim mirovnjacima" i "Sakašvilija na sud".

Narod Abhazije neće živeti u istoj državi sa Gruzijom, a samo priznanje nezavisnosti može da spreči uništavanje abhaskog etnosa, rekao je, obraćajući se okupljenima, predsednik skupštine samoproglašene republike Nugzar Ašuba.

"Rusija nas je spasla od još jednog genocida i nije dozvolila da se uništi narod Južne Osetije", rekao je on.

Predsednik Abhazije Sergej Bagapš pozvao je juče Moskvu da prizna nezavisnost Abhazije i uspostavi sa njom diplomatske odnose, što je podržano i na vanrednoj sednici parlamenta.

U slučaju uspostavljanja diplomatskih odnosa, Abhazija nudi zaključivanje sporazuma o prijateljstvu i uzajamnoj pomoći u koji bi bila uključena odredba o stacioniranju u Abahziji oružanih snaga Rusije radi podrške miru i sa ciljem nedopuštanja "upada drugih snaga".

Prema informacijama u Moskvi, oba doma ruskog parlamenta mogla bi u ponedeljak da se sastanu i razmatraju situaciju u Južnoj Osetiji i zahteve nepriznatih republika za priznanje.

Gruzija se otcepila od SSSR-a u aprilu 1990, a pola godine kasnije autonomna oblast Južna Osetija otcepila se od Gruzije.

Čim su, posle oružanih sukoba sa gruzijskom vojskom, u Južnu Osetiju ušle mirovne snage, nezavisnost je 1992. godine proglasila Abhazija, u kojoj su takođe izbili krvavi sukobi. U tim sukobima je poginulo oko 10.000, a izbeglo više od 200.000 ljudi, pretežno Gruzina.

Pariz: Kosovo jedinstven slučaj

Portparol francuskog ministarstva spoljnih poslova izjavio je danas Tanjugu da je Kosovo "jedinstven slučaj" i da ne može da predstavlja presedan za zahteve Abhazije i Južne Osetije za sticanje nezavisnosti od Gruzije.

"Kao što znate, Kosovo je jedinstveni slučaj, za koji smo uvek naglašavali da neće predstavljati presedan", rekao je portparol Ke d'Orseja Frederik Dezanjo.

Dezanjo je time odgovorio na pitanje Tanjuga da li će Francuska podržati zahteve Abhazije i Južne Osetije za sticanje nezavisnosti na osnovu principa prava naroda na samoopredeljenje, na osnovu koga je priznala jednostrano proglašenu nezavisnost Kosova.

"Francuska podržava nezavisnost, suverenitet i teritorijalni integritet Gruzije u njenim međunarodno priznatim granicama", istakao je portparol francuskog Ministarstva spoljnih poslova.

Dezanjo je istakao da je prioritet Francuske, kao predsedavajuće Savetu Evropske unije, primena svih šest tačaka sporazuma o prekidu vatre koji su prihvatili Rusija i Gruzija, a pre svega povlačenje trupa i pristup humanitarnih organizacija žrtvama sukoba.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: