Za odgovornu opštinu

Stalna konferencija gradova i opština (SKGO) pokrenula je kampanju pod nazivom "Odgovorna opština" u beogradskoj opštini Stari grad.

Izvor: B92, Tanjug

Četvrtak, 10.07.2008.

16:09

Default images

Cilj kampanje je formiranje radnih skupštinskih tela koja bi pratila primenu Etičkog kodeksa ponašanja lokalnih funkcionera. Kodeks je do sada usvojen u 148 opština, ali je samo šest opština formiralo ta radna tela: Vranje, Mladenovac, Arilje, Pirot, Šabac i Plandište.

"Radno telo koje će nadgledati kako se primenjuje Etički kodeks ima ulogu da omogući građanima da preko tog tela kažu svoje primedbe i sugestije vezano za rad funkcionera u lokalnoj samoupravi", kaže Mirjana Božidarević, predsednica opštine Stari grad.

"Radno telo to treba da predoči funkcionerima i to je način da se poboljša komunikacija između opštine i građana", kaže ona. Na početku kampanje svoje aktivnosti predstavile su opštine Vranje i Plandište, koje su uvele radna tela za praćenje primene Etičkog kodeksa. U Vranju je radno telo za praćenje primene kodeksa formirano u maju 2006. godine i od tada je održalo 42 sednice, na kojima je razmatrano više od 300 pritužbi, rekao je predsednik skupštine Vranja Slobodan Stamenković.

On je kazao da je to telo izreklo četiri javne i šest nejavnih opomena i iznelo niz preporuka radi sprečavanja sukoba interesa u radu lokalne uprave.

Dragoslav Avramović, predstavnik opštine Plandište, istakao je značaj tog tela, jer dovodi do vraćanja poverenja građana u rad opštinske administracije, ali i do participacije građana u radu lokalnog parlamenta.

SKGO, kao nacionalna asocijacija lokalnih uprava, pokrenula je, u saradnji sa Vestminsterskom fondacijom za demokratiju, akciju promovisanja etičkog kodeksa koji sadrži kombinaciju pravnih i etičkih normi i standarda kojima se nosioci javnih funkcija obavezuju na poštovanje jasnih i preciznih pravila u svom radu.

Primena kodeksa podrazumeva da građani mogu svoje primedbe na rad lokalnih uprava slati telu koje proverava stanje i utiče na efikasniju primenu kodeksa.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

21 h

Podeli: