Krpan negirao iznuđivanje izjava

Zamenik osječkog županijskog državnog tužioca Željko Krpan na suđenju Branimiru Glavašu negirao iznuđivanje izjava kooptuženima.

Izvor: B92

Petak, 01.02.2008.

19:57

Default images

Krpan, koji je bio prisutan kada je policija tokom istražnog postupka u oktobru 2006. godine ispitivala optužene Gordanu Getoš Magdić i Mirka Sivića, rekao je da nad njima nisu upotrebljena sredstva prisile, niti je bilo pritisaka, pretnji ili zlostavljanja. Te izjave terete bivšeg komandanta Teritorijalne odbrane Osijeka Branimira Glavaša za zločine nad osobama srpske nacionalnosti.

Trećeoptužena Gordana Getoš Magdić je u dosadašnjem toku suđenja u Županijskom sudu u Zagrebu tvrdila da je njena izjava u policiji bila iznuđena i da ju je ona potpisala pod pretnjom.

U toj izjavi je Magdićeva za zločine nad Srbima direktno teretila Glavaša i pripadnike Samostalne uskočke satnije (SUS) koji su izvršavali Glavaševe naredbe o likvidacijama.

Glavaš i još šestoro kooptuženih terete se da su po naredbi Glavaša 1991. godine u Osijeku hapsili, maltretirali i potom likvidirali deset civila srpske nacionalnosti, čija su tela bačena u reku Dravu vezanih ruku i sa selotejp trakom zalepljenom preko usta.

Protiv Glavaša se pred Županijskim sudom u Zagrebu paralelno vodi i drugi postupak, u kome se on kao bivši šefa osječkog Sekretarijata za narodnu odbranu tereti da je u garaži sekretarijata maltretirao, a potom ubio dvojicu civila srpske nacionalnosti.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

21 h

Podeli: