Počela prijava za besplatne akcije

Građani Srbije od danas na šalterima "Pošte Srbije" mogu da se prijave za podelu besplatnih akcija šest javnih preduzeća.

Izvor: B92, Beta

Ponedeljak, 28.01.2008.

07:09

Default images

Oko četiri miliona građana moći će da se prijavi za podelu akcija do 31. jula. Oni će u podjednakoj vrednosti dobiti akcije Naftne industrije Srbije, Elektroprivrede Srbije, Telekoma Srbija, Jat ervejza, Aerodroma "Nikola Tesla" i Galenike, ali njima neće moći da trguju u narednih šest meseci, dok se ta preduzeća ne privatizuju.

Građani Srbije od danas na oko 4000 šaltera u 1.319 pošta u Srbiji mogu da se prijave za podelu besplatnih akcija šest javnih preduzeća.

Za Besplatne akcije javnih preduzeća, u prva tri sata prijavljivanja na šalterima "Pošte Srbije", upisalo se oko 30.000 građana.

Na šalterima za prijavljivanje nisu zabeležene veće gužve, a procedura traje od 5 do 15 minuta.

Građani Beograda, Novog Sada i Niša kažu da tokom prijavljivanja nisu imali nikakvih problema i da se nadaju da će raspodelom akcija, kako kažu, nešto dobiti.

Božidar Spasojević iz JP PTT Srbije izjavio je da je to preduzeće potpuno spremno za akciju upisa besplatnih akcija građana.

"Nema potrebe da žure, upis traje 6 meseci, tri godišnja doba. Nema problema. Potrebno je, kao da idu u prodavnicu, kad vide da ispred pošte nema reda, neka dođu i upišu akcije. Svi imaju ista prava, podneli 28. januara ili 31. jula. Ako nemaju račun otvoren u banci, mi ćemo im otvoriti", objašnjava Spasojević.



Glavni broker Sinteza invest grupe Nenad Gujaničić smatra da će se prve akcije velikih javnih preduzeća na berzi pojaviti u prvoj polovini sledeće godine i da u tom periodu vrednost paketa akcija neće dostići 1000 evra.

"Prvi savet jeste da iskoriste ovo pravo, što će sigurno većina i iskoristiti, drugi savet jeste da nemaju nerealna očekivanja i da nemaju prevelika očekivanja da će dobiti 1000 evra oko Nove godine. Kome nisu hitni novci neka sačeka, jer jednostavno, to su sve strateška preduzeća čija će vrednost u bliskoj budućnosti, za nekih 5-6 godina dostići prilično veliku sumu", rekao je Gujaničić.

Izuzev ispred novosadske Glavne pošte, gde je jutros jedna baka pala u nesvest zbog toga što je, pre otvaranja šaltera, više od dva sata čekala u redu kako bi se prva prijavila za besplatne akcije, tokom upisa besplatnih akcija na poštanskim šalterima u Srbiji do sada nije bilo većih problema.

Služba Hitne pomoći je brzo intervenisala tako da se starija Novosađanka ubrzo oporavila i ostvarila svoje pravo na besplatne akcije.

Dinkić: Vrednost će samo rasti

Ministar ekonomije Mlađan Dinkić očekuje da će akcijama velikih javnih preduzeća slobodno moći da se trguje u prvoj polovini sledeće godine.

On je, za B92, objasnio da će tržišna vrednost tih akcija zavisiti od ekonomskih prilika u zemlji i od stranih investicija.

"Preporuka je da se jedan deo akcija svakako čuva. Da građani sami procene šta je to najvrednije, a naravno da oni građani kojima je potrebno da urade nešto na poboljšanju sopstvenog materijalnog položaja, jedan deo mogu da prodaju. Ali, nikako ne smeju da prodaju ako im se učini da je cena niska", savetuje Dinkić.

On tvrdi da su u pitanju najvrednija preduzeća, čija će vrednost samo rasti.

"To i jeste bila ideja, pošto neki građani nisu dobili ništa u ovom procesu. Sada se to makar malo kompenzuje, dobijanjem besplatnih akcija, i to ne u bilo kojim, nego u najvrednijim velikim javnim sistemima", rekao je Dinkić.

Ministar ekonomije je naveo i da će građani dobiti i novac od 68 već privatizovanih društvenih preduzeća čija je vrednost procenjena na 250 miliona evra.

U poštama otvoren veći broj šaltera

U poštama je, kako kažu, od jutros otvoren veći broj šaltera, ali gužvi za sada nema.

"Svuda je otprilike gužva do deset ljudi maksimum. Građani su to shvatili na pravi način i normalno dolaze da upišu akcije nekim svojim redom, kako im njihovo slobodno vreme dopušta", rekao je Božidar Spasojević iz javnog preduzeća PTT Srbija.

Građanima, koji imaju pitanja o evidentiranju za besplatne akcije, od sutra će na raspolaganju biti kol centar na broju 0800-100-300.

G17 plus: Incident izazvali radikali

Stranka G17 plus saopštila je da su današnji incident u Glavnoj pošti prilikom prijavljivanja predsednika te stranke i ministra ekonomije i regionalnog razvoja Mlađana Dinkića za besplatne akcije izazvali predstavnici Srpske radikalne stranke sa Palilule.

Prema navodima G17 plus, njih je predvodila Gordana Milošević, odbornica SRS u Skupštini grada Beograda i u Skupštini opštine Palilula, što je, kako se navodi, dokaz da nije reč o spontanoj reakciji građana već o prljavoj kampanji osmišljenoj u izbornom štabu SRS.

"Ovo je još jedan dokaz da SRS, za vreme čije vlasti su javna preduzeća bila na najvećim gubicima u svojoj istoriji, samo na rečima pokušava da se predstavi kao zaštitnik obespravljenih građana, dok svojim potezima neprekidno pokušava da vređa političke protivnike i blokira svaki dobar zakon koji je od koristi za sve građane Srbije", piše u saopštenju G17 plus.

Dinkićev dolazak u Glavnu poštu propraćen je uzvicima nekolicine nezadovoljnih građana koji su vikali "lopovi, lopovi" i "sve ste rasprodali".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

25 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

18 h

Podeli: